19.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialBlocaj economic in Valea Jiului

Blocaj economic in Valea Jiului

Una dintre cele mai mari firme de constructii industriale si civile din Valea Jiului a ajuns in incapacitate de plata si nici macar salariile angajatilor nu mai pot fi platite. Din aceasta cauza, 2005 este considerat cel mai prost an din istoria societatii „Consmin” SA Petrosani (judetul Hunedoara), mai ales dupa reducerea drastica a contractelor comerciale incheiate cu Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

O firma cu scandal

„Consmin” SA s-a facut remarcata in urma a doua puternice scandaluri mediatice. Primul dintre acestea este legat de refacerea peisagistica a parcului unde sunt amplasate operele lui Constantin Brancusi din Targu Jiu. O afacere de 40 de miliarde lei, care a prins miros de… „mucegai”. Firma a pus pavimentul intre operele sculptorului, in valoare de peste un milion de dolari, pe care Statul Roman l-a imprumutat de la Banca Mondiala, care la cea mai mica ploaie se acoperea de un strat de mazga. Lucrarea a fost refacuta, desi firma in cauza sustinea ca nu are nici cea mai mica vina in alegerea solutiei de refacere peisagistica.
In vara acestui an, „Consmin” a intrat din nou in atentia presei, dupa ce a castigat licitatia, alaturi de alte societati, pentru reconstructia caselor din Banat distruse de inundatii. La vremea castigarii selectiei de oferte, societatea inregistra datorii la bugetul de stat in valoare de 1,3 miliarde lei, la bugetul asigurarilor pentru somaj 586 milioane de lei, iar la bugetul asigurarilor de stat alte 5,6 miliarde lei.

Contracte neachitate

SC „Consmin” SA parea sa intre pe un fagas normal, insa a fost puternic lovita de blocajul financiar de care se tot vorbeste, de cativa ani, la nivel national si, mai ales in Valea Jiu-lui. Cifra de afaceri a firmei a scazut drastic fata de anul trecut, fiind mai mica acum cu 40 de miliarde lei. Directorul general al „Consmin”, Emil Tutunaru, a declarat ca anii trecuti erau, in aceasta perioada, lucrari scadente in valoare de 30-40 de miliarde de lei, dar acum sunt de doar 5-6 miliarde lei.
Mai mult, reorientarea spre alte piete nu a avut efectul scontat. Astfel, doua lucrari cu parteneri straini asteapta inca sa fie platite, iar blocarea conturilor pentru „Termoelectrica” – de asemenea partener al SC „Consmin” SA – a atras dupa sine plata prin compensare si nu cash, asa cum se astepta. „Avem de incasat din aceste contracte, fara „Termoelectrica”, 150.000 de euro”, a mai spus Tutuna-ru. In plus, casele din Banat vor fi construite probabil de altcineva, pentru ca SC „Consmin” SA nu a mai fost chemata sa semneze contractul.
In acelasi timp, firma inregistreaza datorii catre terti si la bugetul de stat, capitol considerat de conducere „cea mai grava datorie”, in conditiile in care ar putea aduce o blocare a conturilor. De asemenea, exista CEC-uri cu scadenta la plata, emise catre furnizorii proprii, de 1,6 miliarde lei, care nu pot fi achitate.
Totodata, cei 410 angajati asteapta inca salariile, care au intarziat cu mai bine de o luna. „Ultimii bani i-am luat in luna octombrie”, a afirmat, cu amaraciune, un angajat.
Directorul general al firmei a recunoscut ca s-a intarziat cu plata salariilor catre personal si este de parere ca banii care sunt de incasat ar acoperi aceasta suma.

Cele mai citite

VIP-uri și infractori: Arestul Central, o încrucișare de lumi

Fostul șef al Arestului Central povestește cum se întâlneau în "Beciul Domnesc" elitele cu infractorii Într-un dialog cu scriitorul Eugen Istodor, fostul șef al...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă