O dietă echilibrată poate fi construită cu ușurință, cumpărând produse disponibile pe rafturile supermarketurilor
Alimentația joacă un rol esențial pentru menținerea sănătății organismului, iar specialiștii subliniază importanța alegerii alimentelor sănătoase, în locul celor intens procesate sau de tip fast-food.
„Farfuria corectă înseamnă că avem carbohidrați, proteine și lipide la fiecare masă, indiferent că vorbim despre mic dejun, prânz, cină sau gustări”, explică pentru Medikatv.ro, asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist în nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice.
Pentru aportul de proteine, medicii recomandă carnea albă, curcanul, peștele, dar și alternative vegetale, precum tofu, lintea, năutul sau măzărea. De asemenea, albușul poate fi o sursă valoroasă de proteine.
„Cotletul de porc nu intră în categoria cărnii albe. În schimb, carnea de pui, curcan și peștele sunt surse excelente de proteină. Pe lângă acestea, putem include și alimente vegetale, cum ar fi tofu sau leguminoasele”, a explicat dr. Balcangiu-Stroescu.
Carbohidrații, la rândul lor, sunt esențiali în alimentația zilnică, însă medicii recomandă variantele integrale, cum ar fi pâinea, pastele sau orezul integral.
„Este important să includem carbohidrați de calitate. Orezul sau pâinea integrală sunt opțiuni sănătoase care aduc fibre și energie organismului”, a mai adăugat medicul. Specialiștii reamintesc faptul că o alimentație echilibrată, completată de un stil de viață activ, contribuie semnificativ la prevenirea bolilor cronice și la menținerea sănătății pe termen lung.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube