15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialAtacator linsat de multime

Atacator linsat de multime

Tensiunile provocate de retragerea israeliana din Fasia Gaza au rabufnit joi seara intr-un incident grav. Un dezertor din armata israeliana, care in ultima vreme se apropiase de cercurile ultrareligioase de extrema dreapta, a deschis focul intr-un autobuz cu pasageri arabi al liniei 165, care face legatura intre orasele Haifa si Shfaram.
Autobuzul se afla intr-un cartier locuit de druzi din Shfaram. Atacatorul a tras intai in sofer, ucigandu-l, iar apoi spre pasageri si spre trecatori. Trei pasageri au fost ucisi, intre care doua surori, studente, in varsta de 21, respectiv 23 de ani.
Teroristul a fost linsat de multimea furioasa. El a fost identificat drept Natan Eden Zada (sau Eden Natan Tsuberi), in varsta de 19 ani, declarat dezertor din armata israeliana la mijlocul lunii iunie. Natan Eden Zada devenise ultrareligios si se mutase in colonia Tapua din Cisiordania, in care s-a constituit Legiunea Evreiasca, o grupare a extremei-drepte. Fondatorul acesteia, Yekutiel Ben-Ya'acov, a declarat imediat dupa atacul comis de Zada ca gruparea „isi va intensifica eforturile pentru a impiedica retragerea din Fasia Gaza”. Trei tineri cu varste intre 15 si 17 ani din colonia Tapua au fost arestati, banuindu-se ca ar fi stiut de atac si chiar ar fi contribuit la pregatirea lui.
Cu exceptia extremei-drepte, intreg spectrul politic israelian si-a exprimat indignarea. Premierul israelian Ariel Sharon a emis un comunicat in care condamna „actul criminal al unui terorist insetat de sange, avand drept tinta civili israelieni nevinovati”. „Teroarea exercitata de un cetatean impotriva altuia este cel mai mare pericol pentru viitorul Israelului ca democratie. Intregul Israel, indiferent de religie, rasa sau sex condamna acest atac. Guvernul israelian este hotarat sa isi apere cetatenii din fiecare sector” (evreiesc sau arab). Ministrul israelian de Externe, Sylvan Shalom, a „condamnat cu fermitate” atacul, subliniind ca acesta a avut loc intr-un oras care era considerat un exemplu de coexistenta pasnica intre arabi si evrei.
Autoritatile au interzis inmormantarea teroristului intr-un cimitir militar, declarand ca acesta este nedemn sa stea alaturi de eroii cazuti in lupta.
Presa israeliana avertiza ieri asupra pericolului indoctrinarii religioase, „Jerusalem Post” facand chiar o comparatie intre Natan Eden Zada si asasinul fostului premier Yitzhak Rabin, Yigal Amir, si el un fundamentalist religios.

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă