În timp ce salariul mediu în România este de aproximativ 1.050 de euro, în Italia ajunge la 3.600 de euro, iar în Germania la 4.300 de euro
Românii plătesc mai mult pentru alimente și produse de bază decât italienii sau germanii, chiar dacă salariile din țară sunt mult mai mici, potrivit datelor Eurostat și INS. În timp ce salariul mediu în România este de 5.200 de lei (aproximativ 1.050 de euro), în Italia acesta ajunge la 3.600 de euro, iar în Germania la 4.300 de euro.
Cu toate acestea, România se află în topul scumpirilor din Europa, având cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, de 5,5%, dublă față de media europeană.
O comparație între aceleași produse vândute în același lanț de magazine scoate la iveală diferențe semnificative între România și Italia:
- Carnea de pui : În România, o cutie de aripi de pui costă 30,5 lei, cu 5 lei mai mult decât în Italia, unde același produs costă 25 de lei.
- Cafeaua : O pungă de 250 de grame costă 41 de lei în România, față de 27,3 lei în Italia, o diferență de aproape 14 lei.
- Detergentul lichid de vase : Românii plătesc cu peste 20% mai mult decât italienii pentru acest produs.
În Germania, diferențele sunt la fel de mari:
- Brânza feliată : Un pachet costă 12 lei în România, dar 8,4 lei în Germania.
- Fructele : În Germania, o cutie de 250 de grame de căpșuni costă 7,6 lei, în timp ce în România prețul este de 9 lei.
Potrivit Institutului Național de Statistică, legumele, fructele, sortimentele de carne și brânzeturi au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, comparativ cu anul trecut.
Deși salariile din România sunt de patru ori mai mici decât cele din Italia și Germania, românii scot mai mulți bani din buzunar pentru produse de bază. Inflația ridicată și prețurile nejustificat de mari pun o presiune uriașă pe bugetele familiilor, care trebuie să suporte scumpiri continue.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube