3.1 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSănătateRiscul de demență crește cu 13% dacă vei consuma aceste alimente

Riscul de demență crește cu 13% dacă vei consuma aceste alimente


Dacă vei consuma frecvent de carne roșie procesată poate crește riscul de declin cognitiv și demență, mai ales în cazul consumului zilnic de porții mari, arată un nou studiu.

Riscul de demență crește cu 13% dacă vei consuma aceste alimente

Carnea roșie procesată, cum ar fi baconul, cârnații sau salamul, conține cantități mari de grăsimi saturate, care au fost asociate cu o creștere a riscului de diabet de tip 2, boli de inimă și, implicit, de scădere a sănătății creierului, notează NYPost.

În urma cercetării, s-a constatat că persoanele care consumau zilnic 0,25 sau mai multe porții de carne roșie procesată aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență comparativ cu cele care consumau mai puțin de 0,10 porții pe zi.

Studiul a urmărit aproape 134.000 de persoane, majoritatea de vârstă mijlocie, pe o perioadă de până la 43 de ani, iar rezultatele au fost clare: consumul frecvent de carne roșie procesată crește semnificativ riscul de declin cognitiv subiectiv și de îmbătrânire accelerată a creierului.

CITEȘTE ȘI – Riscul de apariție a demenței în rândul populației din Statele Unite este într-o continuă creștere

De asemenea, s-a observat că înlocuirea cărnii roșii procesate cu alimente mai sănătoase, cum ar fi nucile, peștele sau carnea de pasăre, poate reduce riscul de demență. De exemplu, consumul de pește zilnic a redus riscul de demență cu 28%, iar înlocuirea cărnii roșii cu pui a dus la o scădere de 16% a riscului.

Studiul a mai constatat și că, în cazul femeilor, consumul mai mare de carne roșie procesată a dus la o accelerare a îmbătrânirii creierului cu aproximativ 1,6 ani, iar memoria verbală s-a înrăutățit cu 1,7 ani pentru fiecare porție suplimentară de carne roșie procesată. În schimb, înlocuirea unei porții de carne roșie procesată cu nuci sau leguminoase a scăzut riscul de demență cu 19% și a redus îmbătrânirea cognitivă cu 1,37 ani.

Aceste descoperiri subliniază importanța unei diete echilibrate și a reducerii consumului de carne roșie procesată pentru menținerea sănătății creierului. Deși carnea roșie poate fi o sursă bună de proteine și nutrienți esențiali, este recomandat să alegem porții mai mici și să o combinăm cu alimente sănătoase, cum ar fi legumele, fructele și cerealele integrale, pentru a minimiza impactul negativ asupra sănătății creierului.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Delegația FMI, o nouă în vizită la București în luna februarie

Fondul Monetar Internațional (FMI) va trimite o delegație la București în perioada 3-7 februarie 2025 pentru o vizită de lucru, conform unui comunicat oficial...

Sindicaliștii de la metrou amenință cu greva: nemulțumiri legate de ordonanța „trenuleț”

Sindicaliștii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) anunță proteste în săptămâna viitoare. Aceștia vor picheta Ministerul Finanțelor și vor organiza o manifestație în fața Guvernului,...

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei în noiembrie 2024, o majorare anuală de 13,1%

Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în sectorul IT, cu o medie de 12.423 lei, în timp ce în industria textilă, angajații au...
Ultima oră
Pe aceeași temă