17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecial"Marea evadare", varianta aeriana

„Marea evadare”, varianta aeriana

Doi criminali au evadat din cea mai mare inchisoare din Grecia, Korydallos (in care se afla peste 2.000 de detinuti pe doar 640 de locuri), fiind preluati de un elicopter din curtea inchisorii. „Creierul” spectaculoasei evadari, demn de un scenariu de la Hollywood, este fratele unuia dintre detinuti, care a reusit si el sa fuga din aceeasi inchisoare, in urma cu zece ani.

Sistemul de securitate si conditiile din inchisoarea Korydallos din Atena au fost deja puse sub semnul intrebarii dupa incendiul din luna martie, in care au murit si doi detinuti romani.
Evadarea a turnat gaz peste foc, ministrul grec al Justitiei, Anastasis Papaligouras, intrerupandu-si o vizita la Bruxelles pentru a coordona personal o reuniune de criza la inchisoare, ieri dimineata.
Principalul partid de opozitie, PASOK (socialist), a profitat de situatie pentru a critica vehement guvernul. „Cand statul da astfel de semne de dezintegrare, ar fi potrivit ca ministrii de resort sa isi asume deplina responsabilitate; totusi, guvernul incearca mereu sa arunce responsabilitatea asupra altora”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de socialisti.

Cand statul da astfel de semne de dezintegrare, ar fi potrivit ca ministrii de resort sa isi asume deplina responsabilitate (comunicat PASOK).

Fratii criminali

Cei doi evadati care le dau atatea dureri de cap autoritatilor sunt grecul Vassilis Paleokostas, in varsta de 40 de ani, care ispasea o condamnare de 25 de ani de inchisoare, pronuntata in 1999, pentru rapire si pentru jefuirea unor banci, si albanezul Alket Rizai, in varsta de 32 de ani, condamnat la inchisoare pe viata pentru omucidere, in 2003.
Evadarea a fost pusa la cale de fratele lui Vassilis, Nikos Paleokostas, si el un criminal cautat de politie. Nikos Paleokostas a avut un mare atu: o buna cunoastere a inchisorii, de unde a evadat si el in urma cu mai bine de zece ani, fiind dat in urmarire de atunci!

Zbor deasupra unui „cuib” de maxima securitate

Duminica seara, la ora locala 18.20, un elicopter a aterizat in curtea inchisorii Korydallos, in timpul programului de plimbare a detinutilor. Vassilis Paleokostas si Alket Rizai au reusit sa urce la bordul aparatului, ajutati de Nikos Paleokostas si de un complice al acestuia, care nu a fost inca identificat. Elicopterul a aterizat pe un teren viran din apropierea inchisorii, langa cimitirul Schisto, de unde cei patru „pasageri” au fugit pe motociclete de sub nasul politistilor, care nu au reusit sa il prinda decat pe pilotul elicopterului. Acesta sustine ca nu avea nici o legatura cu grupul de criminali si ca Nikos Paleokostas si complicele lui au inchiriat elicopterul sub pretextul ca vor sa mearga in insula Mykonos. Ei mai calatorisera o data cu acelasi pilot, in urma cu cateva zile, cand, insotiti de doua femei, facusera un tur aerian al Atenei (probabil, un zbor de recunoastere). Duminica insa, imediat dupa ce elicopterul a decolat, cei doi au renuntat la „masca” de turisti, aratandu-si adevarata fata de criminali. Amenintandu-l pe pilot cu o grenada de mana, Nikos Paleokostas i-a cerut sa se indrepte spre inchisoarea Korydallos. Pilotul a incercat sa protesteze, spunand ca zborurile sunt interzise in spatiul aerian al inchisorii, dar criminalii l-au silit sa le indeplineasca ordinul. Elicopterul nu a fost detectat de radare, pentru ca a zburat la joasa inaltime. Pilotul si-a scos castile si microfonul, intrerupand comunicatiile cu turnul de control.
In curtea inchisorii, Vassilis Paleokostas si Rizai Alket au urcat la bord, in timp ce complicii lor aruncau cu grenade fumigene, pentru a-i indeparta pe gardieni si pe ceilalti detinuti. Dupa ce a scapat de periculosii sai pasageri, pilotul a intrat pe mana politiei, care nu a fost atat de usor de convins ca acesta nu are nici o legatura cu planul de evadare si cu grupul de criminali. La bordul elicopterului s-au gasit explozibili si o grenada. Motocicletele folosite de cei patru au fost gasite in parcarea unui hotel.

Gardienii, luati la intrebari

Cei care investigheaza evadarea trebuie sa clarifice si suspiciunea ca fratii criminali au avut complici intre gardieni, care au reactionat slab la incidentul de duminica. Explicatia potrivit careia paznicii nu au dorit sa puna in pericol viata celor aproximativ 70 de detinuti care se aflau in acel moment in curte nu a fost suficient de convingatoare pentru anchetatori.

Cantecul elicopterului

Evadarea cu elicopterul este o practica destul de comuna, desi in fiecare caz ramane la fel de spectaculoasa.
O evadare de acest tip, pusa la cale si reusita de IRA la 31 octombrie 1973, pentru scoaterea a trei comandanti de rang inalt ai organizatiei din inchisoarea de maxima securitate Mountjoy din Dublin, a fost descrisa intr-o melodie, „Cantecul elicopterului”, care s-a bucurat de un mare succes in epoca. Membrii IRA care au executat planul au inchiriat elicopterul si au zburat pe deasupra inchisorii, dandu-se drept o echipa de filmare americana.
In decembrie 1985, trei detinuti au reusit sa evadeze tot cu elicopterul dintr-o inchisoare din Carolina de Sud, avand drept complice la bordul aparatului de zbor o femeie.
Tot cu elicopterul au „zburat” si dintr-o inchisoare din sudul Frantei trei detinuti, in martie 2001.
Traficantul de droguri Louis Carboni a fost scos din inchisoarea Borgo din Corsica tot cu elicopterul, in aprilie 2001.
Anul 2002 a inceput si s-a incheiat cu evadari „aeriene”. In ianuarie, doi detinuti au evadat in acest mod dintr-o inchisoare din Sao Paulo, Brazilia, iar in decembrie nu mai putin de cinci detinuti au fost luati din curtea unei inchisori din Puerto Rico.
Evadarea a trei detinuti cu elicopterul din curtea unei inchisori din Franta, in aprilie 2003, a durat mai putin de trei minute.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă