Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să adopte măsuri mai ferme împotriva băncilor care se ocupă lent de remedierea deficiențelor semnalate de autoritățile de reglementare.
Potrivit Bloomberg, BCE a emis, în medie, mai mult de 5.000 de măsuri de supervizare anual, de la începerea supervizării băncilor din zona euro în 2014.
Însă, băncile au răspuns lent la aceste măsuri, ceea ce a dus la acumularea restanțelor. În urma acestora, BCE își propune să reducă aceste întârzieri și să îmbunătățească eficiența procesului de supervizare.
BCE va aplica presiuni mai mari asupra băncilor
Începând cu anul viitor, BCE va pune presiuni suplimentare asupra creditorilor care întârzie procesul de remediere. Surse anonime citate de Bloomberg au subliniat că instituția din Frankfurt devine din ce în ce mai frustrată de viteza de răspuns a băncilor și se pregătește pentru măsuri mai dure.
Deși BCE nu publică datele referitoare la ritmul de procesare al măsurilor, se preconizează că băncile care nu respectă termenele vor fi sancționate cu amenzi.
Măsurile de supervizare aplicate de BCE sunt variate, abordând probleme ce țin de gestionarea riscurilor și guvernanță.
Băncile se plâng de volumul solicitărilor
Potrivit unor surse anonime, unii directori de bănci, inclusiv din cadrul unor instituții financiare mari din SUA, au semnalat că volumul de solicitări din partea BCE este atât de mare încât depășește solicitările combinate ale altor autorități de reglementare.
Astfel, băncile se confruntă cu dificultăți în a răspunde eficient la toate măsurile impuse.
În cadrul strategiei sale pentru perioada 2025-2027, BCE a anunțat că va pune un accent mai mare pe remedierea riscurilor, în loc de identificarea acestora, așa cum se întâmpla până acum.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.