Ministerul Comerțului din China a anunțat prelungirea cu trei luni a anchetei antidumping asupra coniacului din Uniunea Europeană, decizie ce va duce la o finalizare a investigației pe 5 aprilie.
Inițiată de Ministerul Comerțului din China pe 5 ianuarie, ancheta urma să fie încheiată într-un an, dar va fi extinsă din cauza „complexității” procesului, a precizat ministerul într-un scurt comunicat. În conformitate cu reglementările anterioare, ancheta ar fi putut fi prelungită până la șase luni în cazuri speciale.
În urma anchetei, concluziile preliminare au indicat faptul că dumpingul coniacului din Uniunea Europeană ar putea afecta sectorul chinez.
Concluzii preliminare și măsuri temporare
În octombrie, ministerul chinez a impus măsuri antidumping temporare asupra importurilor de brandy din UE, vizând în mod special mărci celebre precum Hennessy și Remy Martin.
Investigația a fost larg interpretată ca fiind o reacție la sprijinul Franței pentru tarifele Uniunii Europene impuse vehiculelor electrice chineze.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a calificat ancheta drept „represalii pure”.
Măsuri care afectează importurile de coniac
Măsurile antidumping aplicate de China impun importatorilor chinezi să plătească depozite de garanție de aproape 40% pentru importul de coniac din Uniunea Europeană, ceea ce face livrările mult mai costisitoare.
Ministerul Comerțului din Franța a catalogat aceste măsuri drept „de neînțeles” și a subliniat că reprezintă o încălcare a regulilor comerțului liber.
Comisia Europeană a depus o plângere oficială împotriva măsurilor antidumping la Organizația Mondială a Comerțului.
În 2023, livrările de brandy francez către China au atins valoarea de 1,7 miliarde de dolari, reprezentând 99% din importurile de băuturi spirtoase ale Chinei.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.