Mai multi oameni de afaceri controversati din Valea Jiului si apropiati ai acestora au incercat sa scape de plata impozitului pe profit si si-au infiintat persoane fizice cu statut de investitor in zona defavorizata. Dar Consiliul Concurentei a ridicat recent acest statut pentru toate persoanele fizice care beneficiau de facilitatile conferite de lege, din cauza ca respectivii oameni de afaceri nu au realizat investitiile absolut obligatorii.
Chiar de la aparitia legii, facilitatile acordate zonelor defavorizate au suscitat imediat interesul, pentru ca in acest fel se reliefa o buna oportunitate de a nu mai achita unele taxe impovaratoare si de a fi scutit de plata impozitului pe profit. Unele afaceri infiintate in zonele defavorizate s-au derulat corect, dar in foarte multe cazuri s-a descoperit ca firmele au fost doar un paravan pentru afaceri la limita legii, iar Valea Jiului a atras, din acest punct de vedere, ca un magnet. Asa ca afaceristii nu aveau de ce sa scape nici aceasta ingenioasa oportunitate. Legea nu interzice acordarea de facilitati persoanelor fizice si, cum tot ceea ce nu e interzis se considera ca este permis, imediat au aparut solicitari de acordare a facilitatilor pentru 12 persoane fizice. Conform legii, pentru a primi si a mentine acest statut si pentru a beneficia de facilitatile oferite de lege este necesar, in primul rand, sa investesti. Dintre cele 12 persoane fizice care au primit facilitati fiscale nu aveau cum sa lipseasca – doar era vorba de bani care ramaneau in buzunarele lor – afaceristul Adrian Gardean, cumnatul acestuia, Sorin Avramescu, dar si alti apropiati ai lui Gardean. Dar nici unul nu a investit nici macar un leu, de forma, asa ca li s-a retras statutul amintit. Reprezentantii Consiliului Concurentei din judetul Hunedoara spun ca nici macar una dintre cele 12 persoane fizice inregistrate nu a indeplinit conditiile cerute de lege, asa ca a fost nevoie sa li se ridice statutul aducator de facilitati fiscale, hotarare pusa deja in aplicare. Acest lucru a fost decis dupa o monitorizare atenta, realizata de doua ori pe an, care a scos in evidenta ca, probabil, se urmarea altceva, nicidecum investitiile, de altfel inexistente!
Surse oficiale din cadrul Consiliului Concurentei mai spun ca tot fara statut de investitor in zona defavorizata si, evident, fara facilitatile oferite de statul roman ca ajutor a ramas si Gerom Invest, firma fostului prefect de Hunedoara Aurelian Serafinceanu. In acest caz, in urma monitorizarii s-a constatat ca nivelul investitiilor realizate este mult mai mic decat profitul scutit de impozit.