Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni, la Kiev, că Rusia nu trebuie să fie lăsată să „impună o pace dictată Ucrainei” în cadrul oricăror negocieri, notează AFP.
Olaf Scholz a fost prezent în Ucraina
Olaf Scholz a subliniat că, în eforturile de a ajunge la „o pace corectă, justă și durabilă”, nicio decizie nu trebuie luată „fără Ucraina”.
Cancelarul german a anunțat un nou sprijin militar în valoare de 650 de milioane de euro (aproximativ 680 de milioane de dolari), care urmează să fie livrat până la sfârșitul anului. Totuși, oficialii de la Berlin au recunoscut ulterior că acest ajutor fusese deja anunțat anterior.
CITEȘTE ȘI – Olaf Scholz promite sprijin militar de 685 milioane de dolari Ucrainei
Scholz a menționat că, per total, Germania a cheltuit 28 de miliarde de euro pentru sprijin militar acordat Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022, incluzând sisteme de apărare aeriană, tancuri, obuziere, elicoptere, drone, muniție și piese de schimb.
Nu vom renunța în anii următori la mobilizarea sprijinului necesar, a declarat Scholz în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele Volodimir Zelenski.
Cancelarul german a condamnat atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina, pe măsură ce războiul îndelungat intră în a treia iarnă.
Rusia continuă să vizeze infrastructura energetică a Ucrainei într-un mod intenționat și nemilos, a spus Scholz, adăugând că președintele rus Vladimir Putin „vrea ca oamenii să înghețe” și să destabilizeze economia Ucrainei.
Nu vom permite ca acest calcul cinic să reușească, a continuat Scholz.
Cu toate acestea, Scholz și-a reiterat opoziția față de furnizarea sistemului german de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, care ar putea fi utilizat pentru lovituri adânc în teritoriul rus.
Berlinul consideră că această armă de înaltă tehnologie ar putea fi folosită doar cu asistență germană pentru țintire, ceea ce ar implica direct forțele armate germane.
Pentru anumite sisteme de armament, avem o evaluare clară cu privire la oportunitatea de a le pune la dispoziție sau nu, a explicat Scholz.
Are legătură cu raza de acțiune și cu necesitatea de a controla procesul de țintire. De aceea am spus nu, a continuat Scholz.
Scholz a reamintit că a vorbit telefonic cu Putin în noiembrie – un apel care a fost aspru criticat pentru că a întrerupt izolarea internațională a președintelui rus.
Liderul german a adăugat că este convins că Putin a planificat războiul timp de mai mulți ani: „Nu a fost ceva spontan, pregătit cu trei săptămâni sau două luni înainte. A fost un plan pe care l-a urmărit în mod intenționat.”
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!