FIFA a decis să modifice formatul tragerii la sorți pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026, mutând evenimentul de la o procedură online la o întâlnire cu participare fizică a reprezentanților federațiilor naționale.
Federația Internațională de Fotbal Asociație (FIFA) a anunțat că tragerea la sorți a grupelor preliminare pentru Campionatul Mondial din 2026, programată inițial să se desfășoare exclusiv online, va avea loc acum cu participarea directă a cel puțin trei reprezentanți din fiecare federație națională. Evenimentul va avea loc pe 13 decembrie 2024, la Zurich, începând cu ora 13:00.
Noua procedură pentru tragerea la sorți
FIFA a explicat că această schimbare vine pentru a asigura transparența și o mai bună implicare a federațiilor naționale. Tragerea la sorți va cuprinde 54 de echipe europene, care vor fi împărțite în 12 grupe. Dintre acestea, șase grupe vor avea câte patru echipe (grupele A-F), iar celelalte șase câte cinci echipe (grupele G-L).
Un aspect important este intersecția meciurilor din preliminarii cu cele din Liga Națiunilor. Cele opt echipe care vor evolua în „sferturile” Ligii Națiunilor vor fi repartizate în grupele de câte patru echipe pentru a permite disputarea partidelor suplimentare în această competiție. În plus, în grupele de cinci echipe nu va putea figura mai mult de o reprezentativă care joacă în meciurile de promovare/retrogradare din Liga Națiunilor.
FIFA a impus și restricții geografice și politice în formarea grupelor, evitând perechile precum:
- Gibraltar – Spania
- Kosovo – Bosnia-Herțegovina sau Serbia
- Ucraina – Belarus
Urnele pentru tragerea la sorți
Echipele vor fi împărțite în cinci urne, în funcție de coeficientul lor UEFA și performanțele recente. România se află în urna a doua, alături de echipe precum Turcia, Polonia și Suedia. În urna întâi se află favoritele precum Franța, Anglia și Spania, în timp ce urna a treia cuprinde formații precum Scoția și Slovenia.
Miza preliminariilor pentru CM 2026
Campionatul Mondial din 2026 va fi găzduit de SUA, Mexic și Canada și va avea un format extins, cu 48 de echipe participante. Europa va beneficia de 16 locuri, iar calificările vor reprezenta un test important pentru echipele naționale. Tragerea la sorți programată pe 13 decembrie va determina parcursul fiecărei selecționate în această cursă crucială pentru turneul final.