Documentarul „People of Steel”, care marchează cele 1000 de zile de război în Ucraina, s-a lansat.
„People of Steel”, documentarul care marchează 1000 de zile de război în Ucraina s-a lansat
Pentru a marca cele 1000 de zile de când Moscova a atacat Ucraina, Ambasada Ucrainei în România a organizat marți un eveniment în care a fost lansat un documentar-mărturie.
Filmul, intitulat „People of Steel” (tradus în română ca „Oamenii de oțel”), prezintă diferite etape ale războiului și oferă o imagine detaliată despre invazia rusă, care a început în urmă cu zece ani, o dată cu ocuparea ilegală a Peninsulei Crimeea.
Acest act a fost considerat un pas în intenția Rusiei de a cuceri Ucraina, iar conflictul s-a transformat ulterior în războiul actual.
Documentarul se concentrează, în special, pe soarta soldaților ucraineni capturați de forțele ruse. Filmul include imagini rare din închisoarele din Olenivka și Mariupol, ilustrând numeroasele crime de război comise de forțele ruse.
Producția acestui documentar a durat mai bine de un an și aduce în atenție realitatea dură a prizonieratului, unde se confirmă că mai mult de 90% dintre prizonierii ucraineni sunt supuși torturii și maltratărilor severe.
Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a subliniat că filmul se va concentra pe destinele soldaților ucraineni rămași în captivitate, dar și pe lupta continuă a Ucrainei pentru a reduce pierderile și pentru a solicita ajutor militar din partea aliaților. De la începutul conflictului, sute de mii de vieți au fost pierdute, inclusiv sute de copii.
Filmul se va concentra în primul rând pe destinul soldaților ucraineni care au fost capturați de forțele Rusiei care până acum au rămas în captivitatea rușilor. Avem confirmarea că peste 90% dintre prizonierii ucrainei din război sunt supuși torturii și maltratare severă, spune Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!