În vestul Europei, numărul efectivelor de porci este în declin, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru România, având în vedere că infrastructura necesară pentru creșterea efectivelor este deja existentă. În prezent, jumătate din necesarul de carne de porc este satisfăcut prin importuri.
Companiile investesc în dezvoltarea fermelor de porci din România nu din cauza predictibilității sau a absenței riscurilor legate de pesta porcină, ci datorită unei piețe favorabile pentru carnea de porc.
România are șansa de a beneficia de investiții semnificative, în condițiile în care efectivele din vestul Europei scad din cauza îmbătrânirii fermierilor și a temerilor legate de pesta porcină.
Totuși, este esențial ca România să implementeze măsuri stricte pentru stoparea răspândirii acestei boli, conform concluziilor emisiunii ZF Agropower.
„Vedem ţări cu scădere accentuată a numărului de animale, ţări cu mare potenţial de producţie sau cu producţie ridicată înainte şi această producţie va migra către est. Ori dacă înainte se vorbea de Ucraina, România, Ungaria, acum se vorbeşte preponderent doar de România şi Ungaria şi vedem un număr destul de de mare de investitori interesaţi să investească în România“, a declarat Adrian Balaban, CEO al Cooperativei Siliştea Producţie Suine.
Aceasta cooperativă deține zece ferme de porci, majoritatea în județele Ialomița și Buzău, cu o capacitate totală de 14.000 de scroafe și o producție anuală de aproximativ 110.000 de porci grași.
Ioan Ladoşi, profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și președintele APCPR (Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România), a menționat că în prezent sunt în derulare 30 de proiecte finanțate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Detaliile despre aceste proiecte și contribuția lor la creșterea producției de carne de porc rămân neclare.
„Însă, acest lucru îmi arată că investitorii continuă să creadă în acest sector. Ceea ce am iarăşi convingerea din discuţiile pe care le am cu dânşii (reprezentanţii companiilor – n. red.), ar fi că investiţiile ar fi cel puţin duble în cazul în care autorităţile ar putea să vină şi să asigure că pun stop pestei porcine. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă şi aduce şi mai mult îngrijorarea celor care care vor să investească“, a adăugat Ladoşi.
El a subliniat, de asemenea, că scăderea producției a fost cauzată de răspândirea pestei porcine, România pierzând echivalentul consumului din orașele Cluj și Timișoara într-un an în urma acestei crize.