16.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCardurile de masă au un impact semnificativ asupra economiei României, conform unui...

Cardurile de masă au un impact semnificativ asupra economiei României, conform unui studiu ASE

Biletele de valoare continuă să joace un rol esențial în economia României, contribuind la creșterea veniturilor bugetului de stat și stimulând consumul, conform unui studiu realizat de Academia de Studii Economice (ASE).

Studiul arată că fiecare leu cheltuit pe carduri de masă generează 2,63 lei suplimentari pentru PIB, demonstrând astfel eficiența acestor instrumente financiare.

În plus, biletele de valoare sunt considerate soluții inovatoare pentru implementarea politicilor publice, incluzând carduri de masă, vouchere de vacanță, tichete sociale și tichete destinate susținerii activității din diverse sectoare.

Aceste concluzii au fost prezentate în cadrul studiului intitulat „Politici inovatoare care utilizează bilete de valoare: Cele mai bune practici și perspective din Europa”.

Conform calculelor efectuate de Profesorul Universitar Doctor Cristian Păun, fiecare leu cheltuit prin tichete de valoare contribuie cu 0,18 lei la veniturile suplimentare ale bugetului statului, generate din taxe și impozite legate de activitățile economice.

De asemenea, 0,08 lei reprezintă credit suplimentar pentru consumatorii persoane fizice, în timp ce impactul asupra PIB-ului este de 2,91 lei.

În ceea ce privește cardurile de masă, pentru fiecare leu cheltuit se generează 0,11 lei în venituri suplimentare pentru bugetul de stat, 0,06 lei pentru creditul consumatorilor și 2,63 lei pentru PIB.

Studiul ASE a analizat și efectul acestor bilete asupra pieței muncii.

Astfel, anual, 436.828 lei cheltuiți prin carduri de masă pot genera un loc de muncă suplimentar în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, în timp ce 187.026 lei cheltuiți anual prin tichete de vacanță contribuie la crearea unui loc de muncă în sectorul HORECA.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Radu Drăgușin, prestație ezitantă în Europa League! Ce notă a primit românul

Drăgușin a fost titular și integralist în partida din Europa League dintre Tottenham și AZ Alkmaar, însă prestația sa a primit o apreciere rezervată...

Horoscop 26 octombrie 2024. Capricornii sunt în centrul atenției

Horoscop 26 octombrie 2024. În acest weekend, influențele cosmice ne îndeamnă să ne reconectăm cu sinele nostru interior și să ne evaluăm relațiile cu...

Radu Drăgușin, prestație ezitantă în Europa League! Ce notă a primit românul

Drăgușin a fost titular și integralist în partida din Europa League dintre Tottenham și AZ Alkmaar, însă prestația sa a primit o apreciere rezervată...
Ultima oră
Pe aceeași temă