16.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalBanca Rusiei majorează dobânda de politică monetară la 21% pentru a combate...

Banca Rusiei majorează dobânda de politică monetară la 21% pentru a combate inflația, cel mai mare nivel din 2003 încoace

Banca Rusiei a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 200 de puncte de bază, atingând un nivel de 21%, cel mai ridicat din februarie 2003, în încercarea de a controla inflația în creștere, conform unui raport Reuters.

În comunicatul emis după anunțul acestei decizii, Banca Rusiei a menționat că inflația ajustată sezonier a crescut la 9,8% în septembrie, comparativ cu 7,5% în luna august, iar așteptările inflaționiste ale cetățenilor au atins cel mai înalt nivel din acest an.

Instituția a subliniat că „pe termen mediu, balanța riscurilor inflaționiste rămâne semnificativ orientată în sus” și a lăsat deschisă posibilitatea unei noi majorări a dobânzii de politică monetară în cadrul următoarei întâlniri.

Decizia de vineri a surprins analiștii, care anticipau o creștere mai modestă.

Totuși, Banca Rusiei a avut în vedere proiectul de buget pe 2025, considerat inflaționist, având în vedere majorările planificate ale cheltuielilor militare și un deficit estimat de 1,7% din PIB pentru acest an.

În urma acestei decizii, dobânda de referință a atins cel mai ridicat nivel din februarie 2023, când a fost redusă de la 21% la 18%, fără a mai depăși pragul de 20% ulterior.

După începutul invaziei rusești în Ucraina, Banca Rusiei a dublat dobânda de referință la 20%, dar a redus-o rapid la 17% în aprilie 2022, continuând să scadă costurile creditului până la 7,5%.

Însă, în iulie 2023, Banca a început un nou ciclu de înăsprire a politicii monetare. În ciuda acestor măsuri, datele arată că creditarea companiilor nu a încetinit, iar în ultimele săptămâni, Banca Rusiei a implementat măsuri suplimentare pentru a controla activitatea de creditare.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Tragedie în fotbal! Abdelaziz Barrada, fost jucător la Marseille, s-a stins la 35 de ani în urma unui infarct

Fostul internațional marocan Abdelaziz Barrada, cunoscut pentru evoluțiile sale la PSG, Olympique Marseille și Getafe, a murit la doar 35 de ani, suferind un...

Unu dintre cei mai bine plătiți selecționeri din lume, Roberto Mancini, se desparte de naționala saudită după 14 luni!

Selecționerul Roberto Mancini și naționala Arabiei Saudite își încheie colaborarea după un an și două luni, timp în care antrenorul italian nu a reușit...

Populația României continuă să scadă, iar îmbătrânirea demografică se accelerează

La 1 iulie 2024, populația României număra 21.779.000 persoane, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă