8.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 19 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalPeste 400 de morศ›i รฎn nordul Fรขศ™iei Gaza รฎn douฤƒ sฤƒptฤƒmรขni de...

Peste 400 de morศ›i รฎn nordul Fรขศ™iei Gaza รฎn douฤƒ sฤƒptฤƒmรขni de ofensivฤƒ israelianฤƒ

Apฤƒrarea civilฤƒ din Gaza a anunลฃat sรขmbฤƒtฤƒ cฤƒ peste 400 de persoane au murit de la รฎnceputul ofensivei armatei israeliene asupra nordului teritoriului, pe 6 octombrie, รฎmpotriva combatanลฃilor Hamas, relateazฤƒ AFP.

„Am gฤƒsit peste 400 de morลฃi รฎn diferite sectoare vizate din guvernoratul Gaza-Nord, care include oraลŸul Jabalia ลŸi tabฤƒra sa de refugiaลฃi, oraลŸele Beit Lahia ลŸi Beit Hanoun, de la รฎnceputul operaลฃiunii militare”, a declarat pentru AFP Mahmoud Basal, purtฤƒtor de cuvรขnt al acestui organism din subordinea Hamas.

Potrivit lui, bilanลฃului de 386 de morลฃi de vineri li se adaugฤƒ cei 33 de morลฃi รฎntr-o loviturฤƒ israelianฤƒ asupra taberei Jabalia sรขmbฤƒtฤƒ, รฎnainte de rฤƒsฤƒritul soarelui.

ลži „existฤƒ zeci de trupuri pe strฤƒzile din Jabalia are unor oameni uciลŸi de bombardamentele nesfรขrลŸite”, a subliniat el.

รŽntrebatฤƒ de AFP despre eventuale lovituri din cursul serii trecute asupra acestei zone, armata israelianฤƒ a rฤƒspuns cฤƒ verificฤƒ dacฤƒ existฤƒ informaลฃii รฎn acest sens.

Ofensiva e motivatฤƒ de noile planuri ale HAMAS din nordul Gaza

รŽn anumite sectoare, comunicaลฃiile ลŸi reลฃeaua de internet sunt tฤƒiate, ceea ce complicฤƒ sarcina salvatorilor ลŸi รฎi รฎmpiedicฤƒ pe locuitori sฤƒ contacteze serviciile de urgenลฃฤƒ, a precizat Basal.

Armata israelianฤƒ a lansat pe 6 octombrie o nouฤƒ ofensivฤƒ รฎn nordul Gaza, dรขnd asigurฤƒri cฤƒ รฎi vizeazฤƒ pe combatanลฃii Hamas care, potrivit acesteia, รฎลŸi restabileลŸte capacitฤƒลฃile dupฤƒ un an de lupte crรขncene.

Armata a precizat cฤƒ „mai multe zeci de teroriลŸti” au fost uciลŸi de la รฎnceputul ofensivei, care va duce la o nouฤƒ crizฤƒ umanitarฤƒ รฎn teritoriul devastat de un an de rฤƒzboi, potrivit ONG-urilor.

Militarii „au ucis mai mulลฃi teroriลŸti รฎn zona Jabalia รฎn lupte grupate sau รฎn lovituri aeriene”, a precizat sรขmbฤƒtฤƒ armata. Aceasta รฎi acuzฤƒ pe combatanลฃii Hamas cฤƒ se amestecฤƒ รฎn rรขndul populaลฃiei civile ลŸi รฎi รฎmpiedicฤƒ pe locuitori sฤƒ fugฤƒ.

Forศ›ele israeliene continuฤƒ ofensiva รฎn Gaza dinspre nord ศ™i sud

Luni, forศ›ele israeliene au pฤƒtruns adรขnc รฎn ruinele de la marginea de nord a Fรขศ™iei Gaza pentru a recuceri o zonฤƒ de la luptฤƒtorii Hamas, รฎn timp ce รฎn sud, tancurile ศ™i trupele au traversat o autostradฤƒ spre Rafah, scrie Reuters.

Unele dintre cele mai intense lupte din ultimele sฤƒptฤƒmรขni au loc atรขt รฎn nord, cรขt ศ™i รฎn sud. Operaศ›iunile israeliene din Rafah, care se รฎnvecineazฤƒ cu Egiptul, au รฎnchis un punct de trecere principal pentru ajutor, ceea ce, potrivit grupurilor umanitare, agraveazฤƒ o situaศ›ie dusฤƒ la extrem.

Sute de mii de oameni sunt forศ›aศ›i sฤƒ fugฤƒ din nou dupฤƒ ce aproximativ jumฤƒtate din populaศ›ia din Gaza s-a refugiat acolo, dupฤƒ ce a fost รฎmpinsฤƒ spre sud de luptele din alte pฤƒrศ›i.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Patru morศ›i ศ™i 12 rฤƒniศ›i รฎntr-un grav accident รฎn Polonia รฎn apropiere de Gdansk

Patru oameni au murit ลŸi 12 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un accident major รฎn care au fost implicate 22 de autovehicule รฎn apropiere de oraลŸul...

Lloyd Austin nu confirmฤƒ informaลฃiile cฤƒ trupe din Coreea de Nord au fost trimise รฎn Rusia pentru frontul ucrainean

Secretarul american al apฤƒrฤƒrii, Lloyd Austin, a declarat sรขmbฤƒtฤƒ cฤƒ nu poate confirma informaลฃiile cฤƒ Coreea de Nord a trimis trupe รฎn Rusia care...

Delia Budeanu, cea mai cunoscutฤƒ crainicฤƒ din istoria TVR, s-a retras รฎn culisele unui altfel de studio

Delia Budeanu a lฤƒsat lumina reflectoarelor ศ™i a plecat printre stele la vรขrsta de 75 de ani Delia Budeanu s-a nฤƒscut pe 28 mai 1946...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ