9 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalCine este Yahya Sinwar, liderul Hamas, angajat sฤƒ distrugฤƒ Israelul

Cine este Yahya Sinwar, liderul Hamas, angajat sฤƒ distrugฤƒ Israelul

Ideologia lui Sinwar a fost modelatฤƒ de o copilฤƒrie sฤƒracฤƒ ศ™i de 22 de ani de detenศ›ie รฎn custodia israelianฤƒ

รŽn vรขrstฤƒ de 62 de ani, Yahya Sinwar este arhitectul raidurilor transfrontaliere ale Hamas, care au adus ziua morศ›ii รฎn istoria Israelului.

Pentru Sinwar, lupta armatฤƒ a rฤƒmas singura modalitate de a forศ›a crearea unei naศ›iuni palestiniene, au declarat patru oficiali palestinieni ศ™i douฤƒ surse din guvernele din Orientul Mijlociu, vorbind รฎn sฤƒptฤƒmรขnile premergฤƒtoare aniversฤƒrii din 7 octombrie, scrie Reuters.

Atacurile din 7 octombrie au ucis 1.200 de oameni, รฎn principal civili ศ™i au capturat 250 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene, รฎn cea mai mortalฤƒ zi pentru israelieni, de la Holocaust.

Israelul a rฤƒspuns, lansรขnd o ofensivฤƒ masivฤƒ, รฎn care au ucis 42.400 de oameni ศ™i au strฤƒmutat 1,9 milioane, potrivit autoritฤƒศ›ilor palestiniene din domeniul sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii ศ™i cifrelor ONU.

Acum, conflictul s-a extins รฎn Liban, Israelul degradรขnd puternic gruparea militantฤƒ Hezbollah susศ›inutฤƒ de Iran, inclusiv ucigรขnd lideri. Teheranul, patronul Hamas, riscฤƒ sฤƒ fie tras รฎn rฤƒzboi deschis cu Israelul. Sinwar a atras Iranul ศ™i รฎntreaga sa โ€žAxฤƒ de Rezistenศ›ฤƒโ€, cuprinzรขnd Hezbollah, houthii din Yemen ศ™i miliศ›iile irakiene, รฎn conflict cu Israel, a declarat Hassan Hassan, autor ศ™i cercetฤƒtor al grupฤƒrilor islamice.

„Observฤƒm acum efectele de undฤƒ ale zilei de 7 octombrie. Pariul lui Sinwar nu a funcศ›ionat”, a spus Hassan, sugerรขnd cฤƒ Axa Rezistenศ›ei s-ar putea sฤƒ nu รฎศ™i revinฤƒ niciodatฤƒ.

โ€žCeea ce Israel a fฤƒcut grupฤƒrii Hezbollah รฎn douฤƒ sฤƒptฤƒmรขni, este aproape egal cu un an รฎntreg de degradare a Hamasului รฎn Gaza. Cu Hezbollah, trei niveluri de conducere au fost eliminate, comanda sa militarฤƒ a fost decimatฤƒ, iar liderul sฤƒu important, Hassan Nasrallah, a fost asasinat”, a adฤƒugat Hassan.

Cine este liderul suprem al Hamas

Sinwar a fost ales liderul general al miศ™cฤƒrii islamiste, dupฤƒ ce predecesorul sฤƒu, Ismail Haniyeh a fost ucis รฎn iulie, de un presupus atac israelian, รฎn timpul unei vizite la Teheran.

Supranumit โ€žFaศ›a rฤƒuluiโ€ de cฤƒtre Israel, Sinwar opereazฤƒ รฎn secret, miศ™cรขndu-se constant ศ™i folosind mesageri de รฎncredere pentru comunicarea non-digitalฤƒ, potrivit a trei oficiali Hamas ศ™i un oficial regional. Nu a mai fost vฤƒzut รฎn public din 7 octombrie 2023.

De-a lungul lunilor de discuศ›ii eศ™uate de รฎncetare a focului, conduse de Qatar ศ™i Egipt, care s-au concentrat pe schimbarea prizonierilor cu ostatici, Sinwar a fost singurul factor de decizie, au spus trei surse Hamas.

Toleranศ›a ridicatฤƒ a lui Sinwar faศ›ฤƒ de suferinศ›ฤƒ, atรขt pentru el, cรขt ศ™i pentru poporul palestinian, รฎn numele unei cauze, a fost evidentฤƒ atunci cรขnd a ajutat la negocierea รฎn 2011 a schimbului a 1.027 de prizonieri, inclusiv el, pentru un soldat israelian rฤƒpit deศ›inut รฎn Gaza.

O copilฤƒrie sฤƒracฤƒ ศ™i 22 de ani brutali, รฎn custodia israelianฤƒ

Locul pe care รฎl are Sinwar รฎn Hamas a fost conturat din copilฤƒrie, au declarat pentru Reuters apropiaศ›i ai lui Sinwar. A avut o copilฤƒrie sฤƒracฤƒ รฎn lagฤƒrele de refugiaศ›i din Gaza ศ™i 22 de ani brutali, petrecuศ›i รฎn custodia israelianฤƒ, inclusiv o perioadฤƒ รฎn Ashkelon, oraศ™ul pe care pฤƒrinศ›ii lui รฎl numeau acasฤƒ.

Problema ostaticilor ศ™i a schimburilor de prizonieri a fost mereu un subiect sensibil pentru Sinwar, care a promis cฤƒ va elibera toศ›i prizonierii palestinieni deศ›inuศ›i รฎn Israel.

Sinwar a devenit membru al Hamas, la scurt timp dupฤƒ รฎnfiinศ›area sa รฎn anii 1980, adoptรขnd ideologia islamistฤƒ radicalฤƒ a grupului, care urmฤƒreศ™te sฤƒ stabileascฤƒ un stat islamic รฎn Palestina istoricฤƒ ศ™i care se opune existenศ›ei Israelului. Ideologia vede Israelul nu doar ca pe un rival politic, ci ca pe o forศ›ฤƒ de ocupaศ›ie pe pฤƒmรขntul musulman.

รŽnainte de rฤƒzboi, Sinwar povestea despre copilฤƒria sa รฎn Gaza, รฎn timpul deceniilor de ocupaศ›ie israelianฤƒ, spunรขnd odatฤƒ cฤƒ mama lui fฤƒcea haine din saci ONU de ajutor alimentar, potrivit rezidentului din Gaza, Wissam Ibrahim, care l-a cunoscut.

รŽntr-un roman semi-autobiografic scris รฎn รฎnchisoare, Sinwar a descris scene รฎn care buldozere dฤƒrรขmau casele palestinienilor, โ€žca un monstru care zdrobeศ™te oasele prฤƒziiโ€, รฎnainte ca Israelul sฤƒ se retragฤƒ din Gaza รฎn 2005.

Sinwar ศ™i-a fฤƒcut apoi un nume ca lider de รฎnchisoare, devenind un erou stradal dintr-o condamnare israelianฤƒ de 22 de ani pentru cฤƒ a condus la rฤƒpirea ศ™i uciderea a doi soldaศ›i israelieni ศ™i a patru palestinieni. Apoi a urcat rapid รฎn fruntea rรขndurilor Hamas.

รŽntr-un discurs cu un an รฎnainte de 7 octombrie 2023, el a promis cฤƒ va trimite un potop de luptฤƒtori ศ™i rachete รฎn Israel, sugerรขnd un rฤƒzboi care fie va uni lumea pentru a stabili un stat palestinian pe pฤƒmรขntul ocupat de Israel รฎn 1967, fie va lฤƒsa naศ›iunea evreiascฤƒ izolatฤƒ pe scena globalฤƒ.

Pรขnฤƒ la momentul discursului, Sinwar ศ™i Deif puseserฤƒ deja planuri secrete pentru asalt. Fฤƒceau chiar exerciศ›ii de antrenament รฎn public care simulau un astfel de atac.

Sinwar a fost arestat รฎn 1988 ศ™i condamnat la patru pedepse pe viaศ›ฤƒ

Sinwar a fost acuzat cฤƒ a orchestrat rฤƒpirea ศ™i uciderea a doi soldaศ›i israelieni ศ™i a patru presupuศ™i informatori palestinieni.

Michael Koubi, fost oficial al agenศ›iei de securitate Shin Bet din Israel, care l-a interogat pe Sinwar timp de 180 de ore รฎn รฎnchisoare, a spus cฤƒ Sinwar s-a remarcat รฎn mod clar prin capacitatea sa de a intimida ศ™i de a comanda.

Koubi l-a รฎntrebat odatฤƒ pe militant, atunci รฎn vรขrstฤƒ de 28 sau 29 de ani, de ce nu era deja cฤƒsฤƒtorit. โ€žMi-a spus cฤƒ Hamas este soศ›ia mea, Hamas este copilul meu. Hamas pentru mine este totulโ€. Sinwar s-a cฤƒsฤƒtorit dupฤƒ eliberarea sa din รฎnchisoare รฎn 2011 ศ™i are trei copii.

Cรขnd juca tenis de masฤƒ รฎn curtea รฎnchisorii din Ashkelon, รฎn Israelul de astฤƒzi, Sinwar juca adesea desculศ›, spunรขnd cฤƒ vrea ca picioarele lui sฤƒ atingฤƒ pฤƒmรขntul Palestinei.

โ€žSinwar ne spunea adesea: โ€žNu sunt รฎn รฎnchisoare, sunt pe pฤƒmรขntul meu. Sunt liber aici, รฎn ศ›ara meaโ€, a declarat pentru Reuters un coleg de celulฤƒ.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistฤƒ experimentatฤƒ รฎn jurnalism ศ™i comunicare, cu o carierฤƒ diversificatฤƒ รฎn mass-media ศ™i educaศ›ie. A fost editor ศ™i prezentator de ศ™tiri la Realitatea Plus din Bucureศ™ti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 pรขnฤƒ รฎn iulie 2024. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Dana s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, a lucrat la Prima tv, Naศ›ional Tv, Profit.ro ศ™i Money Channel รฎn aceleaศ™i funcศ›ii. Dana a fost coordonator de marketing ศ™i comunicare la TCE 3 Brazi Group ศ™i expert รฎn comunicare la Agenศ›ia pentru Dezvoltare Regionalฤƒ โ€“ Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artฤƒ ศ™i Culturฤƒ Neamศ› ศ™i copywriter la Opera Comicฤƒ pentru Copii din Bucureศ™ti. Pe lรขngฤƒ activitatea รฎn jurnalism, Dana a fost ศ™i este profesor de limba francezฤƒ ศ™i de limba ศ™i literatura romรขnฤƒ la diverse instituศ›ii de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt. Dana deศ›ine un master รฎn Comunicare de la Universitatea din Bucureศ™ti ศ™i este traducฤƒtor ศ™i interpret certificat pentru limba francezฤƒ.
Cele mai citite

Helmut Duckadam rฤƒspunde atacurilor fฤƒcute de Ciprian Tฤƒtฤƒruศ™anu: „Este adevฤƒrat!”

Ciprian Tฤƒtฤƒruศ™anu, รฎn vรขrstฤƒ de 38 de ani, l-a criticat public pe Helmut Duckadam, acuzรขndu-l cฤƒ nu i-a oferit sfaturi utile รฎn perioada รฎn...

Un fost atacant de Premier League a condamnat la patru ani de รฎnchisoare pentru filmare ilegalฤƒ

Hwang Ui-jo, fost atacant รฎn Premier League, riscฤƒ patru ani de รฎnchisoare dupฤƒ ce a pledat vinovat pentru filmarea ilegalฤƒ a unor acte sexuale...

Pฤƒdurea e vinovatฤƒ pentru gรขndacii ศ™i ploศ™niศ›ele dintr-un spital

Managerul unitฤƒศ›ii sanitare dฤƒ vina pe naturฤƒ pentru ploศ™niศ›ele de la Pediatrie Mama unui copil internat รฎn Secศ›ia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeลฃean MureลŸ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ