12.6 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieBanca Centralฤƒ Europeanฤƒ a redus dobรขnzile cu 25 puncte de bazฤƒ

Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ a redus dobรขnzile cu 25 puncte de bazฤƒ

Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ (BCE) a decis joi sฤƒ reducฤƒ dobรขnzile cu 25 de puncte de bazฤƒ, marcรขnd astfel a treia reducere din acest an, o miศ™care anticipatฤƒ de analiศ™ti, pe fondul unei รฎncetiniri a inflaศ›iei ศ™i a unei pierderi de ritm รฎn creศ™terea economicฤƒ, conform Reuters.

Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ a redus dobรขnzile cu 25 puncte de bazฤƒ

Astfel, รฎncepรขnd cu data de 23 octombrie, rata dobรขnzii la facilitatea de depozit va fi ajustatฤƒ la 3,25%, iar rata dobรขnzii pentru operaศ›iunile principale de refinanศ›are ศ™i pentru facilitatea de creditare marginalฤƒ va scฤƒdea la 3,40% ศ™i, respectiv, 3,65%. Aceste modificฤƒri au fost aprobate de Consiliul guvernatorilor BCE.

Deศ™i BCE nu a oferit informaศ›ii specifice despre viitoarele sale decizii de politicฤƒ monetarฤƒ, oficialii au subliniat cฤƒ orice decizie va fi luatฤƒ pe baza unei evaluฤƒri continue. Totuศ™i, pieศ›ele se aศ™teaptฤƒ la reduceri suplimentare de dobรขndฤƒ รฎn cadrul urmฤƒtoarelor trei รฎntรขlniri, รฎn scopul stimulฤƒrii creศ™terii economice.

„Datele privind inflaลฃia aratฤƒ cฤƒ procesul dezinflaลฃionist este pe calea cea bunฤƒ. Perspectivele privind inflaลฃia sunt de asemenea afectate de recentele date surprinzฤƒtoare privind declinul activitฤƒลฃii economice”, se aratฤƒ รฎn comunicatul BCE.

Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ (BCE) este instituศ›ia responsabilฤƒ cu gestionarea politicii monetare รฎn zona euro, avรขnd ca principal obiectiv menศ›inerea stabilitฤƒศ›ii preศ›urilor. รŽnfiinศ›atฤƒ pe 1 iunie 1998, BCE are sediul รฎn Frankfurt, Germania, ศ™i joacฤƒ un rol esenศ›ial รฎn funcศ›ionarea Uniunii Economice ศ™i Monetare Europene.

Rolul ศ™i responsabilitฤƒศ›ile BCE

  1. Politica Monetarฤƒ: BCE este responsabilฤƒ pentru stabilirea ratei dobรขnzii de referinศ›ฤƒ ศ™i pentru implementarea mฤƒsurilor menite sฤƒ influenศ›eze inflaศ›ia, cu scopul de a menศ›ine stabilitatea preศ›urilor รฎn zona euro.
  2. Emiterea Monedei: BCE are monopolul asupra emiterii monedei euro, asigurรขnd astfel un sistem monetar unitar pentru statele membre care folosesc aceastฤƒ monedฤƒ.
  3. Supravegherea Bancarฤƒ: รŽncepรขnd cu 2014, BCE a preluat ศ™i responsabilitฤƒศ›i de supraveghere bancarฤƒ prin Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS), avรขnd rolul de a monitoriza instituศ›iile financiare pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar.
  4. Stabilitatea Financiarฤƒ: BCE colaboreazฤƒ cu bฤƒncile centrale naศ›ionale pentru a evalua riscurile sistemice ศ™i pentru a implementa mฤƒsuri de prevenire a crizelor financiare.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ peย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu รฎn presฤƒ. Am trecut pe la ProTv ศ™i Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la Romรขnia Liberฤƒ.
Cele mai citite

Tragedie รฎn fotbal! Andrei Matei, fostul jucฤƒtor al Rapidului, a murit la doar 34 de ani

Andrei Matei, fost fotbalist ศ™i produs al clubului Rapid Bucureศ™ti, a รฎncetat din viaศ›ฤƒ la vรขrsta de doar 34 de ani, dupฤƒ o luptฤƒ...

Sistemul bancar romรขnesc depฤƒศ™eศ™te media UE la profitabilitate ศ™i solvabilitate, cu potenศ›ial de creศ™tere รฎn creditare

Profitabilitatea sistemului bancar din Romรขnia a crescut constant รฎn ultimii ani, ajungรขnd sฤƒ fie dublฤƒ faศ›ฤƒ de media europeanฤƒ, conform datelor BNR, citate de...

Poliศ›ista care-i prinde pe infractori cu โ€žmรขศ›a-n sacโ€œ

Corina, o poliศ›istฤƒ criminalistฤƒ cu aproape 20 de ani de experienศ›ฤƒ, este expertฤƒ รฎn tehnica poligraf de peste 13 ani, fiind implicatฤƒ รฎn peste...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ