9 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieMinistrul Muncii susศ›ine cฤƒ salariul mediu brut al femeilor este mai mare...

Ministrul Muncii susศ›ine cฤƒ salariul mediu brut al femeilor este mai mare decรขt al bฤƒrbaลฃilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi cฤƒ, conform datelor furnizate de Inspecศ›ia Muncii, salariul mediu brut al femeilor รฎn Romรขnia depฤƒศ™eศ™te salariul mediu brut al bฤƒrbaศ›ilor.

Astfel, bฤƒrbaศ›ii au un salariu mediu brut de 6.261 de lei, รฎn timp ce femeile cรขศ™tigฤƒ, รฎn medie, 6.762 de lei. Aceastฤƒ situaศ›ie este un aspect pozitiv รฎn contextul promovฤƒrii egalitฤƒศ›ii de gen pe piaศ›a muncii.

Ministrul Muncii susศ›ine cฤƒ salariul mediu brut al femeilor este mai mare decรขt al bฤƒrbaลฃilor

Fฤƒcรขnd o medie a tuturor veniturilor domnilor ลŸi a tuturor veniturilor doamnelor ลŸi fฤƒcรขnd o medie a acestora ลŸi apoi comparรขnd mediile rezultatele pe care ni le dau colegii noลŸtri de la Inspecลฃia Muncii, spun cฤƒ salariul mediu brut calculat doar pentru contractele individuale de muncฤƒ ale domnilor este de 6.261 de lei, iar salariul mediu brut calculat contractelor individuale de muncฤƒ ale doamnelor este de 6.762 de lei. Altfel spus, observฤƒm o schimbare importantฤƒ ลŸi anume faptul cฤƒ salariul mediu brut al femeilor este mai mare decรขt salariul mediu brut al bฤƒrbaลฃilor, conform datelor Inspecลฃiei Muncii. (…) Nu avem un indicator public pe care Institutul Naลฃional de Statisticฤƒ sau noi sฤƒ รฎl utilizฤƒm ulterior. Calculul este fฤƒcut utilizรขnd aritmeticฤƒ elementarฤƒ de clasa a doua ลŸi utilizรขnd doar datele din contractele individuale de muncฤƒ. Acestea nu sunt toate tipurile de venit din economie fiindcฤƒ avem ลŸi raport de serviciu, avem ลŸi contracte de management, ลŸi aลŸa mai departe, a spus ministrul Muncii.

Ea a menลฃionat cฤƒ este important de ลŸtiut cฤƒ รฎn ลฃara noastrฤƒ existฤƒ un echilibru รฎntre numฤƒrul contractelor de muncฤƒ al femeilor ลŸi al bฤƒrbaลฃilor, noteazฤƒ Agerpres.

Este important de ลŸtiut faptul cฤƒ astฤƒzi, รฎn Romรขnia, dintr-un numฤƒr total de circa 6.700.000 de contracte de muncฤƒ รฎnregistrate de Inspecลฃia Muncii รฎn REVISAL avem un numฤƒr relativ echilibrat al contractelor de muncฤƒ pe care doamnele ลŸi domnii le au, adicฤƒ undeva la 3.300.000 contracte de muncฤƒ ale unor angajate femei ลŸi 3.350.000 ale unor angajaลฃi bฤƒrbaลฃi. Acesta poate fi un semnal important, dar eu nu m-aลŸ grฤƒbi sฤƒ judec dupฤƒ asta, fiindcฤƒ existฤƒ sectoare รฎn care prezenลฃa doamnelor este รฎncฤƒ fragilฤƒ ลŸi la รฎnceput ลŸi de foarte multe ori relevant รฎn analiza noastrฤƒ poate fi chiar sectorul de apฤƒrare, ordine publicฤƒ ลŸi apฤƒrare naลฃionalฤƒ. Existฤƒ sectoare precum educaลฃia, sฤƒnฤƒtatea ลŸi asistenลฃa socialฤƒ unde prezenลฃa doamnelor este semnificativฤƒ, a mai spus aceasta.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ peย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu รฎn presฤƒ. Am trecut pe la ProTv ศ™i Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la Romรขnia Liberฤƒ.
Cele mai citite

Rusia a rฤƒspuns la โ€žplanul de victorieโ€ al lui Volodimir Zelenski

Preศ™edintele ucrainean Volodimir Zelenski ศ™i-a prezentat, miercuri, โ€žplanul de victorieโ€, รฎntr-un discurs rostit รฎn Parlamentul de la Kiev. Reacศ›ia Moscovei nu a รฎntรขrziat sฤƒ...

Ministrul Burduja anunศ›ฤƒ semnarea primelor contracte din PNRR pentru stocarea energiei รฎn baterii

Stocarea rฤƒmรขne marea provocare a sectorului energetic romรขnesc, spune Burduja Ministrul Energiei a transmis cฤƒ a semnat douฤƒ contracte pentru dezvoltarea capacitฤƒศ›ilor de stocare a...

Dorian Popa are o nouฤƒ iubitฤƒ, iar fosta artistului reacศ›ioneazฤƒ

Dorian Popa a confirmat cฤƒ femeia cu care a fost surprins de paparazzi este noua sa iubitฤƒ, iar fosta sa partenerฤƒ a reacศ›ionat. Dorian Popa...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ