14.6 C
Bucureศ™ti
miercuri, 16 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒCriza politicฤƒReferendum รฎn Bucureศ™ti: PSD deschis propunerii lui Nicuศ™or Dan, dar cu condiศ›ii

Referendum รฎn Bucureศ™ti: PSD deschis propunerii lui Nicuศ™or Dan, dar cu condiศ›ii

Nicuศ™or Dan cere mai multฤƒ putere pentru Primฤƒria Generalฤƒ, รฎn timp ce PSD sugereazฤƒ adฤƒugarea de รฎntrebฤƒri despre problemele locuitorilor Capitalei.

Primarul General al Capitalei, Nicuศ™or Dan, a anunศ›at cฤƒ va propune รฎn ศ™edinศ›a de luni a Consiliului General organizarea unui referendum local cu douฤƒ รฎntrebฤƒri. Preศ™edintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat cฤƒ social-democraศ›ii nu se vor opune unei astfel de iniศ›iative, iar consilierii generali ai PSD, cei mai numeroศ™i, ar putea susศ›ine propunerea edilului. Totuศ™i, aceศ™tia ar putea veni ศ™i cu o a treia รฎntrebare pentru bucureศ™teni.

Sunt de acord cu exerciศ›iul democratic al organizฤƒrii referendumului, รฎnsฤƒ asta nu รฎnseamnฤƒ cฤƒ susศ›in รฎntrebฤƒrile propuse. E posibil ca ศ™i Guvernul sฤƒ vinฤƒ cu o รฎntrebare pentru bucureศ™teni.

, a declarat Marcel Ciolacu, preศ™edintele PSD

Referendumul ar urma sฤƒ aibฤƒ loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenศ›iale. Din punct de vedere matematic, Nicuศ™or Dan nu are รฎn acest moment majoritatea รฎn Consiliul General ศ™i, astfel, nu poate convoca un referendum fฤƒrฤƒ voturile consilierilor generali PSD.

Nicuศ™or Dan cere mai multฤƒ putere

Nicuศ™or Dan doreศ™te ca primarul general sฤƒ aibฤƒ mai multฤƒ autoritate atรขt asupra impozitelor plฤƒtite de bucureศ™teni, cรขt ศ™i asupra autorizaศ›iilor de construcศ›ie din Capitalฤƒ.

Edilul propune ca bucureศ™tenii sฤƒ rฤƒspundฤƒ cu DA sau NU la urmฤƒtoarele รฎntrebฤƒri:

  1. Sunteศ›i de acord ca repartizarea รฎntre Primฤƒria Municipiului Bucureศ™ti ศ™i Primฤƒriile de Sector a impozitelor pe venit ศ™i a taxelor ศ™i impozitelor locale colectate de la bucureศ™teni sฤƒ fie aprobatฤƒ de cฤƒtre Consiliul General al Municipiului Bucureศ™ti?
  2. Sunteศ›i de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureศ™ti sฤƒ emitฤƒ Autorizaศ›iile de Construire pe รฎntreg teritoriul administrativ al oraศ™ului?

Pentru ca referendumul sฤƒ fie valid, la acesta trebuie sฤƒ participe cel puศ›in 30% din cetฤƒศ›enii cu drept de vot.

Majoritate fragilฤƒ รฎn Consiliul General

Nicuศ™or Dan grฤƒbeศ™te organizarea referendumului pentru ca acesta sฤƒ fie aprobat de consilierii generali din mandatul 2020-2024, deoarece รฎn momentul de faศ›ฤƒ nu are o majoritate รฎn noul Consiliu General.

Dacฤƒ รฎn actualul mandat sunt doar patru partide reprezentate รฎn Consiliul General, รฎn mandatul 2024-2028 vor fi opt partide, iar formarea unei majoritฤƒศ›i va fi extrem de dificilฤƒ pentru primarul general. Acesta va avea nevoie de sprijinul consilierilor din cinci partide pentru a-ศ™i asigura majoritatea de dreapta, aศ™a cum a anunศ›at cฤƒ รฎศ™i doreศ™te.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
Romรขnia Liberฤƒ este o publicaศ›ie tipฤƒritฤƒ ศ™i online pentru politicฤƒ, afaceri ศ™i avocaศ›i, care acoperฤƒ anunศ›uri pentru litigii majore, tranzacศ›ii ศ™i probleme de reglementare. A fost fondatฤƒ รฎn 1877, รฎn Romรขnia. RL este o publicaศ›ie de ultimฤƒ orฤƒ ศ™i unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, รฎn principal ca voce a opoziศ›iei รฎmpotriva autocraศ›ilor ศ™i a fostei Securitฤƒศ›i. Printre autorii ศ™i cititorii noศ™tri se numฤƒrฤƒ cea mai mare organizaศ›ie filantropฤƒ, Fundaศ›ia pentru o Societate Deschisฤƒ din SUA, precum ศ™i editorialiศ™ti internaศ›ionali celebri, profesori de ศ™tiinศ›ฤƒ ศ™i de drept din รฎntreaga lume. รŽn 2009, RL publica sฤƒptฤƒmรขnal un supliment de opt pagini cu articole รฎn limba englezฤƒ din New York Times, astฤƒzi publicฤƒ cele mai noi videoclipuri ศ™i ศ™tiri internaศ›ionale. Cu sediul รฎn Bucureศ™ti, RL numฤƒrฤƒ รฎn prezent 50 de colaboratori, agenศ›i ศ™i jurnaliศ™ti.
Cele mai citite

SUA dฤƒ Israelului o lunฤƒ sฤƒ รฎmbunฤƒtฤƒศ›eascฤƒ situaศ›ia din Gaza. Ce se รฎntรขmplฤƒ cu ajutorul militar

Administraศ›ia Biden a transmis Israelului cฤƒ are la dispoziศ›ie o lunฤƒ pentru a รฎmbunฤƒtฤƒศ›i situaศ›ia umanitarฤƒ din Gaza, altfel riscฤƒ sฤƒ-ศ™i piardฤƒ sprijinul militar...

Messi, de neoprit! Hat-trick ศ™i douฤƒ pase de gol รฎn victoria Argentinei cu Bolivia

Lionel Messi a strฤƒlucit din nou pentru Argentina, marcรขnd un hat-trick ศ™i oferind douฤƒ pase decisive รฎn victoria categoricฤƒ cu 6-0 รฎmpotriva Boliviei, รฎn...

Android 15 este aici

Android 15 este acum implementat pe dispozitivele Pixel, aducรขndu-le noi funcศ›ii de confidenศ›ialitate, instrumente de securitate ศ™i รฎmbunฤƒtฤƒศ›iri pentru dispozitivele pliabile ศ™i tablete, noteazฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ