15 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia își asigură consumul intern de cereale, iar agricultura va deveni performantă...

România își asigură consumul intern de cereale, iar agricultura va deveni performantă în 2025, susține ministrul Agriculturii

România va acoperi necesarul intern de grâu, porumb, floarea-soarelui și orz din producția obținută în acest an, chiar dacă recoltatul nu s-a încheiat la toate culturile, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a subliniat că producția de grâu a depășit cu peste un milion de tone nivelul din 2023, iar la floarea-soarelui țara a atins un grad de autosuficiență de 100%, cu 1,3 milioane de tone recoltate față de un consum intern de 800.000 de tone.

„La grâu avem o depășire față de anul 2023 cu peste un milion de tone, iar la floarea-soarelui avem grad de autosuficiență de 100%. Practic, consumul nostru este de undeva la 800.000 tone și avem peste 1,3 milioane de tone recoltate. Avem la porumb în momentul de față 3,5 milioane tone recoltate, dar s-a recoltat doar jumătate din suprafața agricolă însămânțată cu porumb. Bineînțeles, așteptăm recoltele foarte mari în zona unde avem sistemul de irigații din România, dar și din partea de vest și din Ardeal, unde se recoltează mai târziu. Nu avem probleme de grade de autosuficiență la produse și vorbim de porumb, grâu, floarea-soarelui, orz, unde chiar am avut o depășire față de anul 2023,” a declarat Barbu, citat de Agerpres.

Ministrul este optimist în privința viitorului agriculturii românești.

Barbu anticipează performanțe remarcabile în 2025, pe baza prognozelor oferite de agenții internaționale de mediu.

„Cred că în anul 2025 agricultura din România va fi una performantă, iar producțiile vor fi unele foarte mari. Bineînțeles, am și date concrete de la anumite agenții și de la Agenția de Mediu din Londra. Vor fi precipitații în anumite zone ale țării în perioada următoare, iar deficitul de apă din sol s-a reglat. Se anunță o iarnă destul de grea, cu căderi de zăpadă, asta înseamnă că se va reduce deficitul de apă în sol,” a adăugat el.

Barbu a precizat că irigațiile vor continua până la apariția înghețului și a subliniat sprijinul acordat fermierilor, menționând că în acest an au fost oferite plăți directe și granturi în valoare de 1,91 miliarde de euro, o sumă mult mai mare comparativ cu anii anteriori.

„Fermierii români merită să beneficieze de sprijinul total al Guvernului României și al Ministerului Agriculturii și de munca depusă de mine ca și ministru, dar și de colegii mei cu care am făcut echipă de un an jumătate de când sunt în fruntea MADR,” a concluzionat ministrul.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Scene de groază în Spitalul de Psihiatrie Ștei. Procurorii au demarat o anchetă

Procurorii s-au autosesizat și au deschis o anchetă penală în urma apariției unui raport în care sunt prezentate o serie de abuzuri și orori...

Nelu Tătaru: Sănătatea nu ar trebui să aibă culoare politică

În spitalul din Huși tratez, dorm, mănânc, plâng, râd și îmi petrec majoritatea timpului de mai bine de 18 ani, spune medicul Tătaru Deputatul PNL,...

Ce face Klaus Iohannis la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis va participa la o serie de evenimente majore la Bruxelles, între 16 și 18 octombrie 2024, care includ primul Summit UE...
Ultima oră
Pe aceeași temă