17 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăEconomia României ar putea atinge 700 de miliarde de euro în următorul...

Economia României ar putea atinge 700 de miliarde de euro în următorul deceniu, conform unui raport ING

Economia României are potențialul de a se dubla în următorii zece ani, cu o creștere anuală medie a PIB-ului de 3,0 – 3,5%, ceea ce ar putea aduce produsul intern brut la 700 de miliarde de euro până în 2034.

Aceste prognoze sunt condiționate de absorbția eficientă a celor 28 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, conform raportului „30 x 30. 30 de ani de transformări. 30 de ani de ING”, publicat de ING Bank România.

„Economia României a traversat o perioadă de transformări profunde în ultimii 30 de ani, iar PIB-ul a crescut de la aproximativ 26,6 miliarde de euro în 1994 până la aproape 357 de miliarde de euro în 2024. Schimbările structurale ale economiei, investițiile străine și aderarea la Uniunea Europeană au condus la o creștere economică accelerată în ultimele trei decenii,” a declarat Valentin Tătaru, economist-șef la ING Bank România.

Într-un scenariu de creștere anuală constantă de 3,0 – 3,5%, România ar putea deveni una dintre primele zece economii ale Uniunii Europene.

Raportul ING subliniază că economia României a obținut performanțe remarcabile în comparație cu alte state europene.

De exemplu, în 1994, PIB-ul României era de peste trei ori mai mic decât cel al Portugaliei, însă până în 2024 se estimează că România va depăși economia Portugaliei cu aproximativ 30%.

Documentul analizează, de asemenea, principalele etape ale dezvoltării economice din ultimii 30 de ani, de la tranziția către economia de piață din anii ’90, perioada de boom dintre 2000 și 2008, criza financiară și revenirea post-criză, până la expansiunea post-pandemică.

Unul dintre factorii cheie ai acestei evoluții a fost creșterea veniturilor din capital, care a depășit ritmul de creștere a salariilor, în special după aderarea la Uniunea Europeană, beneficiind în special proprietarii de capital și investitorii imobiliari.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Datoria publică globală va atinge 100.000 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, avertizează FMI

Conform unei analize recente a Fondului Monetar Internațional (FMI), datoria publică globală va ajunge la 100.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 93% din...

Panathinaikos, gest impresionant în memoria lui George Baldock! Clubul grec îi va oferi salariul pe trei ani familiei

Clubul Panathinaikos intenționează să facă un gest emoționant în memoria fotbalistului George Baldock, decedat la vârsta de 31 de ani. Potrivit DailyMail, clubul grec...

Pe ușa din dos a Academiei

Există pe lumea aceasta instituții laice care sunt înconjurate de un nimb sacral misterios. Partea de basorelief este una seducătoare și impunătoare, în spatele...
Ultima oră
Pe aceeași temă