13.2 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiCând roboții devin hoți: Escrocheria Gmail cu inteligență artificială

Când roboții devin hoți: Escrocheria Gmail cu inteligență artificială

O nouă amenințare cibernetică a atras atenția experților în securitate online, care vizează utilizatorii Gmail

Printr-o metodă ingenioasă de phishing, combinată cu inteligență artificială (AI), atacurile sunt din ce în ce mai greu de detectat, iar tehnicile devin tot mai complexe.

Un consultant în soluții Microsoft, Sam Mitrovic, a povestit pe blogul său despre experiența de a fi aproape victima unei astfel de escrocherii. Totul a început cu o solicitare de recuperare a contului de email, care părea inofensivă. Mitrovic a respins cererea, dar la scurt timp a primit un apel telefonic suspect. Vocea de la telefon îl avertiza despre o activitate suspectă în contul său, sugerând că datele sale ar fi fost descărcate de altcineva, scrie ziare.com.

Deși numărul părea să provină de la Google Australia, Mitrovic a început să suspecteze că apelul era fraudulos. O analiză atentă a arătat că e-mailul primit avea adresa „GoogleMail@InternalCaseTracking.com”, care nu aparține de fapt Google, fiind creat printr-o platformă, numită Salesforce.

AI este utilizată pentru a genera voci realiste, menite să inducă panică și să facă apelul să pară autentic.

Experții în securitate recomandă vigilență maximă. Utilizatorii sunt sfătuiți să nu aprobe niciodată cereri de recuperare a contului pe care nu le-au inițiat ei înșiși și să verifice întotdeauna veridicitatea comunicărilor primite. Dacă există suspiciuni, contactarea directă a suportului Google prin canale oficiale rămâne cea mai sigură opțiune.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Polițist rănit după ce a încercat să oprească un șofer fugar, aflat sub influența alcoolului

Un șofer de 35 de ani, aflat sub influența alcoolului, a ignorat semnalele poliției și a provocat un accident rutier. Acesta nu a oprit...

Candidații la Fata Morgana. Între naivitatea unora și escrocheria altora

Ovilă somptuoasă, dar cu fundații șubrede. O promisiune eclatantă a unui viitor luxos, cu turnuri de apartamente înalte și piscine de vis. Un castel...

RoPay. Ce este și cum funcționează serviciul de plăți instant

RoPay este primul serviciu românesc care permite realizarea de plăți instantanee prin intermediul telefonului mobil. Cum funcționează RoPay RoPay oferă utilizatorilor posibilitatea de a efectua transferuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă