16.1 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInternaționalPolonia promite că va bloca solicitanții de azil

Polonia promite că va bloca solicitanții de azil

Din ce în ce mai multe țări membre se confruntă cu Bruxelles, în privința modului de a trata migranții care sosesc

Guvernul polonez intenționează să suspende temporar dreptul celor care solicită azil, chiar dacă acest lucru intră în conflict atât cu dreptul internațional, cât și cu regulile Uniunii Europene.

„Este dreptul și datoria noastră să protejăm granița poloneză și europeană. Securitatea sa nu va fi negociată cu oricine”, a declarat Donald Tusk pe o rețea socială, declarație preluată de Politico.

Tusk, fost președinte al Consiliului European și lider cheie în Partidul Popular European de centru-dreapta, care include și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reflectă un ton mai dur asupra migrației care mătura continentul, mai precizează sursa citată.

O politică dură de frontieră face parte, de asemenea, din efortul lui Tusk de a se asigura că partidul său, Coaliția Civică, este pe prima poziție, pentru a câștiga alegerile prezidențiale de anul viitor. Alegătorii polonezi sunt din ce în ce mai sceptici, cu privire la primirea migranților, în special din țările non-europene.

În ultimii trei ani, Polonia a văzut mii de oameni care au încercat să treacă granița împădurită cu Belarus. Aceștia au fost încurajați să zboare la Minsk de dictatorul belarus Alexander Lukașenko și apoi sunt îndrumați de autoritățile din Belarus către granița cu Polonia și Lituania.

Autoritățile poloneze numesc tactica lui Lukașenko de „armare” a migrației, ca pe o modalitate de a dăuna UE și de a-și ajuta aliatul rus, în timp ce von der Leyen a denunțat ceea ce ea a numit „o formă crudă de amenințare hibridă”.

Tusk a spus că cel puțin 26.000 de persoane, în mare parte din Orientul Mijlociu și Africa, au trecut din Belarus doar în acest an. Acest lucru a determinat, de asemenea, Germania să impună propriile restricții la frontieră, plângându-se că migranții se deplasează spre vest, după ce au trecut în UE.

Guvernul polonez a anunţat că va suspenda drepturile noilor sosiţi de a solicita azil, iar Bruxelles a avertizat că este aproape sigur incompatibil cu regulile la nivelul întregului bloc comunitar.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Israelul a ucis cel puțin 18 persoane într-un atac asupra unui oraș creștin din nordul Libanului

Până acum, principalul obiectiv al operațiunilor militare ale Israelului în Liban a fost în sud, Valea Bekaa în est și suburbiile Beirutului Israelul și-a extins...

Clipe de panică pentru fiica artistei Saveta Bogdan: operată de urgență

Fiica artistei Saveta Bogdan se confruntă cu o situație dificilă, după ce fiica acesteia, Cătălina, a fost internată în spital în urma unei pedichiuri...

Tratament inuman pentru naționala Nigeriei în Libia! Fotbaliștii au fost blocați în aeroport pentru 12 ore și nu au primt apă și mâncare

Naționala de fotbal a Nigeriei a fost supusă unui tratament inuman în Libia, unde jucătorii au fost ținuți timp de 12 ore fără apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă