23.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăEconomieImobiliareDezvoltatorii propun soluții alternative pentru limitarea la 10% a avansurilor în proiectele...

Dezvoltatorii propun soluții alternative pentru limitarea la 10% a avansurilor în proiectele imobiliare

Ca răspuns la o inițiativă legislativă recentă, dezvoltatorii imobiliari din România au venit cu propuneri alternative care ar putea preveni blocajele pe piață.

Controlul fluxului de bani prin intermediul băncilor, chiar și atunci când acestea nu finanțează direct proiectele, și înscrierea provizorie a imobilelor în cartea funciară sunt printre soluțiile discutate.

Proiectul de lege, depus de parlamentarii PSD după o investigație Recorder legată de proiectul Nordis, prevede limitarea avansurilor cerute de dezvoltatori la 10% sau până la 40%, dacă avansul este asigurat.

Dezvoltatorii avertizează însă că asigurarea de avans, care ar trebui să susțină această modificare, nu este disponibilă în România în prezent, iar o astfel de schimbare implementată brusc ar putea afecta grav piața imobiliară.

Dezvoltatorii ar avea de suferit dacă proiectul ar deveni lege

Antoanela Comșa, director general adjunct la Meta Estate și președinte al Gran Via, atrage atenția că micii dezvoltatori ar putea întâmpina probleme majore în finalizarea proiectelor.

„Blocajul va fi unul pe timp scurt dar şi cu un risc de faliment pentru cei care deja au început proiectele şi sunt într-o fază incipientă şi nu au deja încasate avansuri de la clienţi pentru a finaliza lucrarea. Dacă îi obligi să încaseze doar 10%, nu vor avea cum să termine proiectul şi vor suferi şi cei care au plătit avansul”, a explicat ea pentru Ziarul Financiar.

Comșa a subliniat că produsul de asigurare de avans există în alte țări, dar nu poate fi implementat rapid în România.

„Acum nu există în România acest produs, asigurare de avans. El există în alte ţări – am fost în discuţii cu asiguratorii acum 3-4 ani, când Gran Via oferea scrisori de garanţie bancară pentru avansurile clienţilor, dar nu era obligatorie şi numărul celor care voiau să încheie era mic şi îi împiedica atunci să ofere acest produs. O astfel de asigurare nu apare peste noapte,” a precizat ea.

În plus, Comșa a menționat că, deși este de acord că un dezvoltator ar trebui să aibă fonduri proprii, micii investitori care nu primesc finanțare bancară depind de avansurile clienților pentru a-și finanța proiectele.

„În Franţa există produsul de garantare, dar avansul nu este limitat – promisiunea este de 5%, dar când ai fundaţia ajungi la 35% şi poţi lăsa plata pe măsură ce este construit proiectul,” a adăugat ea.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Polițist rănit după ce a încercat să oprească un șofer fugar, aflat sub influența alcoolului

Un șofer de 35 de ani, aflat sub influența alcoolului, a ignorat semnalele poliției și a provocat un accident rutier. Acesta nu a oprit...

Economia Germaniei intră într-o recesiune ușoară, potrivit unui sondaj Bloomberg în rândul economiștilor

Economia Germaniei traversează o recesiune ușoară, iar perspectivele de creștere pentru 2024 sunt din ce în ce mai pesimiste, conform unui sondaj realizat de...

„Străzi deschise” a ajuns la final. Milioane de oameni s-au bucurat de eveniment

Peste un milion de bucureșteni și turiști au luat parte, pe parcursul a 27 de weekenduri, la activitățile artistice și recreative din cadrul celei...
Ultima oră
Pe aceeași temă