23.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăProducția industrială a scăzut cu 2% în primele opt luni din 2024,...

Producția industrială a scăzut cu 2% în primele opt luni din 2024, potrivit datelor INS

Producția industrială din România a înregistrat o scădere de 2% în primele opt luni ale anului 2024, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În luna august, scăderea s-a accelerat la 4,3% față de aceeași perioadă din 2023, ca serie brută.

Pe baza ajustărilor pentru sezonalitate și numărul de zile lucrătoare, scăderea industrială a fost de 1,4% pentru primele opt luni și de 2% în august.

În comparație cu luna iulie 2024, producția industrială brută din august a înregistrat o scădere semnificativă de 12,8%, dar o ușoară creștere de 1,1% după ajustările sezoniere.

Scăderea generală a fost determinată de reduceri în toate cele trei sectoare industriale principale: producția și furnizarea de energie electrică, termică, gaze și apă caldă (-5,5%), industria prelucrătoare (-1,6%) și industria extractivă (-0,6%).

Unde au fost înregistrate cele mai mari scăderi

În august, scăderile s-au accentuat în producția și furnizarea de energie (-5%), industria prelucrătoare (-4,5%) și industria extractivă (-0,4%), comparativ cu aceeași lună din 2023.

Față de iulie 2024, cea mai mare scădere a fost înregistrată în industria prelucrătoare (-14,3%), urmată de sectorul energetic (-7,8%) și industria extractivă (-1,2%).

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Lucrările de refacere a Planşeului Unirii au început, anunţă primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă

Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluţă, a anunţat începerea lucrărilor de reconstrucție a Planşeului Unirii, o structură veche de aproape 100 de ani,...

Cum îți pregătești copilul pentru prima recoltare de analize de sânge?

Prima recoltare de sânge poate fi o sursă de teamă și anxietate pentru copii. Însă, cu puțină pregătire și răbdare, acest moment poate...

Candidații la Fata Morgana. Între naivitatea unora și escrocheria altora

Ovilă somptuoasă, dar cu fundații șubrede. O promisiune eclatantă a unui viitor luxos, cu turnuri de apartamente înalte și piscine de vis. Un castel...
Ultima oră
Pe aceeași temă