14.1 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiPolonia ia măsuri împotriva imigrației ilegale: va suspenda temporar dreptul la azil

Polonia ia măsuri împotriva imigrației ilegale: va suspenda temporar dreptul la azil

Polonia intenţionează să suspende temporar dreptul la azil ca parte a unei strategii de limitare a migraţiei ilegale, pe fondul tensiunilor cu Belarusul vecin, pe care Varşovia îl acuză că în mod intenţionat canalizează imigranţi peste graniţa sa, relatează Reuters, potrivit Reuters.

„Unul dintre elementele strategiei privind migraţia va fi suspendarea teritorială temporară a dreptului la azil”, a anunţat sâmbătă premierul Donald Tusk.

„Voi cere acest lucru, voi cere recunoaşterea în Europa a acestei decizii”, a adăugat el.

„Acest lucru se datorează faptului că ştim foarte bine cum este folosit de (preşedintele belarus Aleksandr) Lukaşenko, de (preşedintele rus Vladimir) Putin, de către contrabandişti, traficanţi de persoane, cum acest drept la azil este folosit exact împotriva esenţei dreptului la azil”, a declarat el la un congres organizat de partidul său liberal Coaliţia Civică (KO), cel mai mare membru al guvernului de coaliţie din Polonia.

Migraţia a ocupat un loc prioritar pe agenda Poloniei începând din 2021, când un număr mare de persoane, în principal din Orientul Mijlociu şi Africa, au început să încerce să treacă ilegal pe la frontiera cu Belarus, în ceea ce Varşovia şi Uniunea Europeană au afirmat că a fost o criză orchestrată de Minsk şi aliatul său, Rusia.

Rusia şi Belarus au negat responsabilitatea.

Strategia lui Tusk va fi prezentată într-o ședință de guvern din 15 octombrie

Tusk a declarat că va prezenta strategia privind migraţia în cadrul unei şedinţe de guvern la 15 octombrie, când se împlineşte un an de la alegerile care au adus la putere coaliţia pe care o conduce.

De la preluarea mandatului, în decembrie 2023, Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a urmărit o politică dură în ceea ce priveşte migraţia, o strategie care a câştigat un sprijin public larg, dar care a consternat activiştii care sperau că va abandona abordarea administraţiei naţionaliste anterioare.

În iulie, parlamentul polonez a adoptat o lege care a facilitat utilizarea armelor de către serviciile de securitate împotriva migranţilor la frontiera cu Belarus.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Permisul de conducere internațional, disponibil din 11 octombrie 2024 pentru cetățenii români

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a anunțat că, începând cu data de 11 octombrie 2024, va emite permisul de conducere internațional, facilitând...

Sectorul care plătește cele mai mari salarii. Se fac angajări încă de pe băncile facultății

Salariile din România au înregistrat o creștere de 7,5% în 2024 comparativ cu anul precedent, conform studiului salarial realizat de Mercer Marsh Benefits. Pentru...

Agenția S&P reconfirmã ratingul suveran al României și perspectiva stabilã

COMUNICAT DE PRESĂ Agenția de rating S&P a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale și perspectiva stabilã ale României la BBB-/A3 pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă