21.5 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSocialRomânia, printre statele UE cu cele mai scăzute rate ale locurilor de...

România, printre statele UE cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante

România se află printre țările membre ale Uniunii Europene cu una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în sectoarele industriale, de construcții și servicii, având un procent de doar 0,8% din totalul locurilor de muncă.

Comparativ, media Uniunii Europene este de 2,9%, potrivit unui infografic recent publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România.

Alături de România, alte state din Europa de Est și de Sud au rate scăzute ale locurilor de muncă vacante, inclusiv Polonia (0,9%), Bulgaria (0,8%), Slovacia (1,1%), Grecia (1,6%), Spania (0,9%) și Portugalia (1,4%).

În schimb, țările vest-europene cu economii puternice, precum Austria (4,7%), Belgia (4,6%), Olanda (4,5%) și Germania (4,1%), înregistrează rate mult mai ridicate.

Reprezentanții Fundației Friedrich Ebert România explică semnificația unei rate scăzute a locurilor de muncă vacante, subliniind că aceasta poate indica blocaje pe piața muncii, unde cererea depășește oferta de locuri de muncă. Acest dezechilibru poate duce la presiuni asupra salariilor, în special în domeniile în care există mulți șomeri sau persoane care nu sunt înregistrate oficial în căutarea unui loc de muncă.

În România, rata șomajului este de 5,6%, poziționându-se în linie cu media Uniunii Europene.

Aceasta se aliniază cu țări din Europa de Vest, cum ar fi Belgia (5,5%), Luxemburg (5,2%) și Danemarca (5,1%), dar și cu state din Europa de Est și Sud, precum Slovacia (5,8%), Cipru (5,8%), Croația (6,1%) și Estonia (6,4%).

În contrast, țările cu rate de șomaj mult mai ridicate, cum ar fi Spania (12,2%), Grecia (11,1%), Italia (7,7%) și Franța (7,3%), au și cele mai mici valori ale locurilor de muncă vacante.

Aceeași situație este întâlnită și în state precum Slovacia, Croația, Estonia, Luxemburg și Irlanda, care au statistici similare cu cele ale României.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Studiu: 41% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar 

Un raport recent realizat de think-tank-ul GLOBSEC arată că 41% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 34 de ani ar fi favorabili...

Călătoriile cu trenul din România se vor prelungi conform unui posibil program pentru 2024-2025

Călătoriile cu trenul din România vor dura mai mult începând cu noul Mers al Trenurilor 2024-2025, conform unei variante de lucru anunțate de CFR....

Inflația anuală a scăzut la 4,6% în septembrie. Creșteri semnificative la servicii și produse alimentare

Inflația anuală a înregistrat o scădere în luna septembrie, ajungând la 4,6%, comparativ cu 5,1% în luna august, potrivit datelor furnizate de Institutul Național...
Ultima oră
Pe aceeași temă