25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăCulturăHan Kang câștigă premiul Nobel pentru literatură. Mircea Cărtărescu a fost și...

Han Kang câștigă premiul Nobel pentru literatură. Mircea Cărtărescu a fost și el nominalizat

Premiul Nobel pentru literatură 2024 a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang, pentru „proza sa poetică intensă, cu traume istorice și care expune fragilitatea vieții umane”, scrie CNN.

Han Kang câștigă premiul Nobel pentru literatură

Han, în vârstă de 53 de ani, și-a început cariera cu un grup de poezii într-o revistă sud-coreeană, înainte de a-și face debutul în proză în 1995 cu o colecție de povestiri.

Ulterior, a început să scrie lucrări de proză mai lungi, în special „The Vegetarian”, una dintre primele sale cărți traduse în engleză.

Romanul, care a câștigat Man Booker International Prize în 2016, prezintă încercarea unei tinere femei de a trăi o existență „vegetariană” după ce a avut coșmaruri macabre despre cruzimea umană.

Han este prima autoare sud-coreeană care câștigă premiul pentru literatură și doar a 18-a femeie din cele 117 premii acordate începând din 1901. Premiul, anunțat joi în Suedia, este însoțit de o recompensă în bani de 11 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari).

O mare parte din opera lui Han pune întrebarea, exprimată de un personaj din romanul său din 2019, „Europa”, al cărui protagonist este măcinat de coșmaruri: „Dacă ai putea să trăiești așa cum îți dorești, ce ai face cu viața ta?”

De altfel, și Mircea Cărtărescu a fost nominalizat aici. Romanul „Theodoros” de Mircea Cărtărescu a fost inclus pe lista scurtă a prestigiosului Prix Médicis 2024, unul dintre cele mai importante premii literare franceze.

Această distincție subliniază impactul internațional al scriitorului român, a cărui operă este apreciată pentru profunzimea și originalitatea sa.

Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai importanți și recunoscuți scriitori contemporani din România, cu o carieră literară impresionantă care se întinde pe mai multe decenii.

Cărtărescu a devenit cunoscut atât pentru proza sa, cât și pentru poeziile sale, fiind considerat un autor inovator și complex, care explorează teme profunde precum identitatea, visul, memoria și realitatea.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Se încheie o eră! Rafael Nadal și-a anunțat retragerea

Rafael Nadal, unul dintre cei mai mari jucători din istoria tenisului, a anunțat că își va încheia cariera la finalul lui noiembrie, după ultima...

Ursula von der Leyen, vizită în Republica Moldova, în semn de susținere, înainte de referendum

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita joi Republica Moldova pentru discuții cu președinta Maia Sandu, în semn de sprijin înaintea alegerilor...

Tragedie în Grecia! George Baldock, fundașul lui Panathinaikos, găsit mort în piscină

George Baldock, fundașul lui Panathinaikos, a fost găsit fără suflare în piscina casei sale din Glyfada, Atena, într-un incident ale cărui circumstanțe sunt încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă