25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRusia se laudă cu excedent bugetar, după primele 9 luni din 2024

Rusia se laudă cu excedent bugetar, după primele 9 luni din 2024

Excedentul bugetar al Rusiei pentru primele nouă luni din 2024 a ajuns la 169 miliarde de ruble (1,73 miliarde de dolari), echivalentul a 0,1% din PIB, după ce în aceeași perioadă din 2023 țara înregistra un deficit de 0,8%, a anunțat Ministerul de Finanțe, potrivit Reuters.

Creșterea veniturilor din petrol și gaze a fost un factor cheie, acestea urcând cu 49,4% între ianuarie și septembrie 2024, datorită prețurilor mai mari la țiței, principala marfă de export a Rusiei.

Ministerul a estimat o creștere suplimentară a veniturilor din sectorul energetic în următoarele luni.

În perioada menționată, veniturile bugetare totale ale Rusiei au crescut cu 33,2%, ajungând la 26.300 miliarde de ruble.

Cheltuielile ar urma să accelereze în ultimele luni ale anului, cu un vârf așteptat în decembrie, ceea ce ar putea alimenta inflația în prima jumătate a anului 2025 și ar putea amâna modificările de politică monetară ale Băncii Centrale.

Pentru 2025, veniturile din petrol și gaze sunt estimate să scadă la 10.900 miliarde de ruble, pe fondul prețurilor mai mici și schimbărilor fiscale, cu un declin suplimentar prognozat pentru 2026 și 2027.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Mihai Lixandru va reveni mai devreme după operație și va juca în play-off-ul Ligii 1!

Mijlocașul Mihai Lixandru, de la FCSB, operat cu succes la ligamentele încrucișate, va reveni pe teren mai repede decât estimările inițiale, urmând să fie...

Cătălin Predoiu spune că România este deplin pregătită să intre complet în Schengen

România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, înaintea Consiliului JAI...

Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena din cauza unor probleme de sănătate!

Fostul mare jucător de tenis, Ion Țiriac, în vârstă de 85 de ani, se află sub supraveghere medicală într-un spital din Viena, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă