8 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăInternaționalPreședintele Biden și-a anulat întâlnirea de la Ramstein. Lovitură pentru sprijinul Ucrainei

Președintele Biden și-a anulat întâlnirea de la Ramstein. Lovitură pentru sprijinul Ucrainei

Anularea călătoriei spulberă speranțele unui semnal puternic de sprijin al SUA pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden și-a anulat, marți, călătoriile în Germania și Angola, o lovitură pentru planurilor de întâlnire la nivel înalt al donatorilor de arme pentru Ucraina. Ar fi fost prima vizită de stat a SUA în aproape 40 de ani, scrie Reuters.

Casa Albă a anunțat că Biden își amână călătoria atât în ​​Germania, cât și în Angola pentru a se ocupa de pregătirile pentru uraganul Milton și eforturile de ajutor după uraganul Helene, care luna trecută a ucis peste 200 de persoane. „Pur și simplu nu cred că pot pleca din țară în acest moment”, a spus Biden, adăugând că speră să reprogrameze călătoria „și toate conferințele la care am spus că voi participa”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat de săptămâni întregi importanța pentru Ucraina și pentru cursul războiului, a întâlnirii de la Ramstein.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Washingtonul a adunat la baza aeriană americană din Ramstein, sud-vestul Germaniei, un grup de aproximativ 50 de națiuni ai căror miniștri ai Apărării se întâlnesc regulat pentru a analiza cererile de arme ale Kievului.

Întâlnirea de sâmbătă, prima la nivel de lideri, fusese programată să se deschidă cu observații publice ale lui Biden, Zelenski și Scholz, potrivit unui oficial german, care a vorbit cu reporterii Reuters, sub condiția anonimatului, înainte de anunțul venit de la Casa Albă, de amânare a călătoriei lui Biden.

Președintele france,z Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și președintele polonez Andrzej Duda au fost, de asemenea, invitați să participe. „Având în vedere că această călătorie a fost anulată astăzi, încă lucrăm la modul exact în care se va desfășura întâlnirea de la Ramstein. Angajamentul nostru față de Ucraina a fost o parte importantă din acest lucru și este de neclintit”, a declarat Emilie Simons, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

La Ramstein sunt așteptați aproximativ 20 de lideri. Zelenski urma să-și prezinte și aici „planul de victorie”, în care descrie pași clari și specifici pentru un sfârșit just al războiului. Cu toate acestea, un oficial german a caracterizat planul drept o cerere reambalată, pentru mai multe arme și o ridicare a restricțiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune. Oficialul german a reiterat disponibilitatea lui Scholz pentru discuții cu președintele rus, Vladimir Putin, cu o condiție, aceea a unei perspective de progres pe calea către o pace justă și durabilă, dar a avertizat Rusia să nu interpreteze acest lucru drept slăbiciune.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Sectorul financiar românesc atrage peste 1,7 miliarde de euro în investiții străine directe, dar înregistrează scăderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din România a beneficiat în 2023 de un flux net de investiții străine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, în...

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială, sub semnul întrebării

Anul 2025 este privit cu precauție de experți, care anticipează un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediții a...

S-a stins din viață deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României (CCR), a murit, a anunțat senatorul PSD Laura Moagher marți seară. Moagher a...
Ultima oră
Pe aceeași temă