8 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriSectorul financiar românesc atrage peste 1,7 miliarde de euro în investiții străine...

Sectorul financiar românesc atrage peste 1,7 miliarde de euro în investiții străine directe, dar înregistrează scăderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din România a beneficiat în 2023 de un flux net de investiții străine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, în ușoară creștere față de anul anterior, conform datelor BNR.

Principalele domenii care au atras aceste investiții sunt intermedierile financiare, asigurările, industria și comerțul.

Cu toate acestea, sectorul financiar a înregistrat o surpriză negativă la nivelul capitalurilor proprii, înregistrând o scădere de 121 de milioane de euro.

În contrast, profitul reinvestit în acest sector a ajuns la 1,65 miliarde de euro, având în vedere că profiturile totale au depășit 2,9 miliarde de euro, iar pierderile au fost de doar 137 de milioane de euro.

Totodată, dividendele distribuite în sector au depășit 1,1 miliarde de euro.

În ceea ce privește împrumuturile, investițiile străine directe sub formă de datorii au fost relativ modeste, atingând doar 207 milioane de euro.

Soldul total al ISD în sectorul bancar și al asigurărilor a urcat la aproape 16 miliarde de euro, atingând cel mai înalt nivel din 2007.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială, sub semnul întrebării

Anul 2025 este privit cu precauție de experți, care anticipează un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediții a...

Două cutremure în România în zona seismică Vrancea. Un seism a avut intensitate de 4

Două cutremure s-au produs, în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău, unul dintre ele având magnitudinea 4. La ora 01:48:07, a avut loc un...
Ultima oră
Pe aceeași temă