12.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSocialAdministratiePrimăria Capitalei a luat o amendă de 100000 lei de la Garda...

Primăria Capitalei a luat o amendă de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici stabilite în timpul controlului anterior.

Comisariatul București al Gărzii Națională de Mediu făcut la începutul lunii octombrie un nou control la Primăria Capitalei, pentru verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, realizate în lunile decembrie – februarie – mai și pentru a verifica stadiul elaborării și implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România față de Comisia Europeană.

„Urmare a deficiențelor constatate, reprezentanții GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancțiune contravențională constând în amendă, în valoare de 100.000 lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici în aglomerarea București, măsuri stabilite în timpul controlului anterior (prin Nota de constatare nr 239/31.05.2024)”, transmite luni Garda de Mediu.

Primăria trebuia să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028

Conform instituției, primăria este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, plan care cuprinde măsuri de reducere și menținere a calității aerului.

„Planul nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentrațiilor de poluanți atmosferici în aglomerarea București”, arată reprezentanții Gărzii de Mediu.

Conform acestora, în perioada decembrie 2023- octombrie 2024, primăria a fost notificată de peste 30 de ori de către Agenția pentru Protecția Mediului București cu privire la poluarea atmosferică de la nivelul aglomerării urbane (depășirea valorilor limită pentru indicatorul PM 2,5).

„Tot în această perioadă (decembrie 2023-octombrie 2024), Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București a realizat 4 acțiuni de inspecție și control la Primăria Municipiului București, în urma cărora au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 250.000 lei și au fost stabilite măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici (PM 2.5, PM10, NOx, poluanți rezultați din traficul rutier, emisii de la încălzirea rezidențială), măsuri asupra cărora s-a revenit în controalele ulterioare. În urma acestor verificări, a fost stabilită inclusiv măsura de respectare a termenului asumat față de Comisia Europeană privind elaborarea și implementarea PICA, respectiv de prezentare a unui plan de măsuri intermediare pentru reducerea impactului asupra celor două componente principale (traficul și încălzirea rezidențială), iar PMB nu a adoptat măsurile impuse”, mai transmite Garda de Mediu.

De la primarul Capitalei pentru primarul Sectorului 3: Zece mii de lei amendă pe motiv că repară trotuarul

Poliția Locală a Municipiului București, care este o instituție subordonată Primăriei Capitalei, ne-a confirmat informațiile deja prezentate de ziarul „România Liberă”, cu privire la amenda pe care a primit-o primarul Sectorului 3.

Se confirmă, așadar, faptul că Primăria Sectorului 3 a fost sancționată contravențional cu o amendă de 10.000 de lei. Motivația acestei amenzi a fost aceea că Primăria Sectorului 3 „a executat lucrări fără a deține autorizație de construire”.

Primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță, a declarat deja că instituția pe care o conduce a contestat amenda.

„România Liberă” subliniază că lucrarea de reparare a trotuarelor din Piața Unirii, inclusiv cele din jurul Magazinului Unirea, era necesară atât pentru siguranța cetățenilor cât și pentru restabilirea unui aspect civilizat al zonei. Zona Unirii este una dintre cele mai aglomerate din Capitală. Potrivit datelor Metrorex, obținute de “România liberă”, în medie, prin intrările în cele două stații de metrou din Piața Unirii trec zilnic aproape 16.000 de persoane.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Caz câștigat de CRJ la Înalta Curte de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat de curând în privința respectării drepturilor la locuire, viață privată și nediscriminare a grupurilor vulnerabile, drepturi...

Analiză Bloomberg: Faimosul Spotify, sursă de milioane de dolari pentru “inginerii digitale”

Un american a creat mii de conturi false pe Spotify și un program automat, pentru a genera milioane de ascultări false Spotify este un serviciu...

Gazzaniga, erou la Girona! Trei penalty-uri apărate în victoria cu Bilbao

Portarul Paulo Gazzaniga a fost eroul echipei Girona în meciul cu Bilbao din etapa a noua din La Liga, reușind să apere trei penalty-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă