19.8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasฤƒSocialStudiu: Tinerii romรขni cheltuiesc 28% din venituri pe mรขncare

Studiu: Tinerii romรขni cheltuiesc 28% din venituri pe mรขncare

Peste 80% dintre romรขnii cu vรขrste cuprinse รฎntre 18 ศ™i 35 de ani, cred cฤƒ aspiraศ›iile lor financiare sunt realizabile

Cook Communication a anunศ›at publicarea „Young Money Matters”, primul studiu despre tineri ศ™i banii lor, realizat simultan รฎn Romรขnia, Republica Cehฤƒ ศ™i Polonia. Studiul analizeazฤƒ modul รฎn care persoanele cu vรขrste cuprinse รฎntre 18 ศ™i 35 de ani din fiecare ศ›arฤƒ รฎศ™i cรขศ™tigฤƒ ศ™i รฎศ™i cheltuiesc banii, unde investesc, ce produse financiare folosesc ศ™i unde solicitฤƒ consiliere financiarฤƒ.

Fondatorul ศ™i directorul general al Cook Communications a declarat: „Am vrut sฤƒ รฎnศ›elegem modul รฎn care tinerii รฎศ™i gestioneazฤƒ banii ศ™i de unde obศ›in informaศ›ii ศ™i sfaturi financiare pe mฤƒsurฤƒ ce pornesc รฎn viaศ›ฤƒ.”

Ultimii ani au fost marcaศ›i de pandemie, inflaศ›ie ridicatฤƒ ศ™i creศ™terea preศ›urilor locuinศ›elor. รŽn ciuda acestor provocฤƒri, aproape jumฤƒtate dintre tinerii romรขni au declarat cฤƒ nivelul lor de trai s-a รฎmbunฤƒtฤƒศ›it รฎn ultimul an. ศ˜i, deศ™i majoritatea se aศ™teaptฤƒ la o creศ™tere a costului vieศ›ii ศ™i รฎn urmฤƒtorul an, ei rฤƒmรขn optimiศ™ti, cu privire la viitor ศ™i รฎn ceea ce priveศ™te รฎndeplinirea aspiraศ›iilor legate de bani. Patru din cinci tineri romรขni (81%) cred cฤƒ รฎศ™i pot atinge obiectivele financiare.

Sondajul „Young Money Matters” a arฤƒtat cฤƒ 27% dintre tinerii romรขni s-au confruntat cu fraude legate de produse financiare sau cunosc pe cineva care a fost victima unor astfel de fraude. Sondajul a constatat, de asemenea, obiceiuri ineficiente de economisire ศ™i investiศ›ii รฎn rรขndul tinerilor romรขni, cehi ศ™i polonezi. Cunoศ™tinศ›ele ศ™i educaศ›ia financiarฤƒ nu sunt nici ele la nivelul la care ar trebui sa fie: doar 13% dintre tinerii romรขni au primit, รฎn cadrul ศ™colii, vreo formฤƒ de educaศ›ie despre finanศ›ele personale.

„Young Money Matters” este un studiu independent, proprietatea Cook Communications ศ™i nu este sponsorizat sau susศ›inut de o instituศ›ie financiarฤƒ. Chestionarele au fost dezvoltate in-house de echipele companiei din Praga, Varศ™ovia ศ™i Bucureศ™ti. Eศ™antionul sondajului a inclus 500 de persoane, cu vรขrste cuprinse รฎntre 18 ศ™i 35 de ani, din fiecare ศ›arฤƒ.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistฤƒ experimentatฤƒ รฎn jurnalism ศ™i comunicare, cu o carierฤƒ diversificatฤƒ รฎn mass-media ศ™i educaศ›ie. A fost editor ศ™i prezentator de ศ™tiri la Realitatea Plus din Bucureศ™ti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 pรขnฤƒ รฎn iulie 2024. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Dana s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, a lucrat la Prima tv, Naศ›ional Tv, Profit.ro ศ™i Money Channel รฎn aceleaศ™i funcศ›ii. Dana a fost coordonator de marketing ศ™i comunicare la TCE 3 Brazi Group ศ™i expert รฎn comunicare la Agenศ›ia pentru Dezvoltare Regionalฤƒ โ€“ Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artฤƒ ศ™i Culturฤƒ Neamศ› ศ™i copywriter la Opera Comicฤƒ pentru Copii din Bucureศ™ti. Pe lรขngฤƒ activitatea รฎn jurnalism, Dana a fost ศ™i este profesor de limba francezฤƒ ศ™i de limba ศ™i literatura romรขnฤƒ la diverse instituศ›ii de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt. Dana deศ›ine un master รฎn Comunicare de la Universitatea din Bucureศ™ti ศ™i este traducฤƒtor ศ™i interpret certificat pentru limba francezฤƒ.
Cele mai citite

Fidelis rฤƒsplฤƒteศ™te solidaritatea: Tranศ™ฤƒ dedicatฤƒ celor care salveazฤƒ vieศ›i

Donatorii de sรขnge primesc un punct procentual รฎn plus la dobรขndฤƒ ศ™i un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanศ›e, Marcel...

Cetฤƒศ›ean ucrainean salvat din munศ›i. A trecut graniศ›a รฎn Romรขnia

Un cetฤƒศ›ean ucrainean รฎn vรขrstฤƒ de 38 de ani, care a traversat graniศ›a Romรขniei prin Munศ›ii Maramureศ™ului, a fost salvat รฎn noaptea de marศ›i...

Rezervele valutare ale Romรขniei au crescut รฎn septembrie, conform BNR

Rezervele valutare ale Bฤƒncii Naศ›ionale a Romรขniei (BNR) au atins 65,78 miliarde euro la 30 septembrie 2024, รฎn creศ™tere faศ›ฤƒ de cele 63,19 miliarde...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ