17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăEconomieGuvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al termenului

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a susţinut marţi, la sediul BNR, prelegerea cu tema „Challenges of the Modern Central Banks”, eveniment la care guvernatorul Mugur Isărescu a avut cuvântul de deschidere, scrie Agerpres.

Mugur Isărescu a reafirmat încrederea că „economiile, inclusiv România, urmăresc să asigure robusteţea creşterii economice şi sustenabilitatea acesteia pe termen lung. Recentul episod de rată ridicată a inflaţiei, a determinat băncile centrale să răspundă printr-un ciclu de înăsprire a politicii monetare, după o perioadă prelungită de dobânzi scăzute şi chiar negative, înainte de 2020″.

Guvernatorul BNR a menţionat că politicile fiscale relaxate, au reflectat dezechilibre tot mai mari în poziţiile fiscale şi externe.

„În faţa inflaţiei, publicul se aşteaptă la salarii mai mari, iar băncile centrale caută să gestioneze aşteptările inflaţioniste, pentru a evita declanşarea unei spirale salarii-preţ în economie”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a vorbit şi despre digitalizarea în sectorul bancar, precizând că băncile şi-au intensificat investiţiile în centre tehnologice şi eficienţă operaţională, ca să reziste atacurilor cibernetice, luând măsuri active împotriva terorismului cibernetic.
„În continuarea transformării digitale, reamintesc că nu vedem cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil. Acestea sunt produse de investiţii alternative foarte volatile, spre deosebire de bani care sunt lichide, sigure şi accesibile. Există multe diferenţe între cripto-active şi moneda digitală a Băncii Centrale şi pentru o mai bună înţelegere, educaţia financiară este esenţială, pentru a aduce aceste concepte în conştientizarea publicului”, a mai spus Mugur Isărescu.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Vis pe gheață în Sfântu Gheorghe: Contractul pentru patinoarul din oraș a fost semnat

Viitorul patinoar va fi dotat cu un centru medical și va putea găzdui turnee internaționale Ministerul Dezvoltării și autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au semnat...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Cum să alegi cele mai bune gantere?

Ganterele sunt greutăți libere cu mâner scurt, utilizate în cadrul antrenamentelor de forță pentru biceps, triceps, umeri, spate și antebraț. În afară de creșterea...
Ultima oră
Pe aceeași temă