16.3 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriROBOR la 3 luni staționează la 5,55%, menținându-se la acest nivel din...

ROBOR la 3 luni staționează la 5,55%, menținându-se la acest nivel din 3 septembrie

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populație înainte de mai 2019, precum și pentru creditele companiilor, a încheiat săptămâna trecută la nivelul de 5,55%, pe care îl menține încă din 3 septembrie.

Evoluția acestui indice este determinată de mai mulți factori, printre care politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR), lichiditatea din piață, inflația și politicile fiscale, notează Ziarul Financiar.

BNR a redus în august rata dobânzii de politică monetară la 6,50% pe an, de la 6,75%, și a scăzut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50%, de la 5,75%.

ROBOR la 3 luni a început anul 2024 la 6,21%, în timp ce la începutul anului 2023 era la 7,56%.

De asemenea, ROBOR la 6 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă variabilă, a rămas ieri la 5,61%, iar ROBOR la 12 luni s-a menținut la 5,65%.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă