19.3 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăInternaționalTurcia acuză Israelul de destabilizarea întregii regiuni după atacurile din Liban

Turcia acuză Israelul de destabilizarea întregii regiuni după atacurile din Liban

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a „intrat într-o nouă fază” care „va duce întreaga regiune la haos”, după o intensificare a loviturilor împotriva Hezbollah, transmite dailymail.co.uk.

„Atacurile Israelului în Liban marchează o nouă fază în dorinţa sa de a duce întreaga regiune la haos”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Ministerul libanez al Sănătăţii a anunţat că 356 de persoane, printre care 24 de copii, au fost ucise şi peste 1.240 rănite în atacurile israeliene de luni în sudul şi estul Libanului, cel mai grav bilanţ în aproape un an de violenţe.

„Este imperativ ca toate instituţiile însărcinate cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, în special Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, precum şi comunitatea internaţională, să ia fără întârziere măsurile necesare”, a adăugat Ministerul turc de Externe.

„Ţările care sprijină Israelul necondiţionat îl ajută pe (prim-ministrul israelian Benjamin) Netanyahu să verse sânge pentru a-şi servi interesele politice”, a mai scris ministerul turc.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care urmează să se adreseze Adunării Generale Anuale a ONU marţi, va profita de ocazie pentru a aduce în discuţie războiul din Fâşia Gaza.

În cadrul unei reuniuni la New York cu procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, Erdogan a afirmat că Israelul „trebuie să răspundă pentru crimele sale”, au indicat serviciile preşedintelui turc.

În mai, Khan a cerut mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza şi în Israel de la începutul ostilităţilor declanşate de mişcarea islamistă palestiniană pe 7 octombrie.

Erdogan i-a spus luni lui Khan că Israelul este pe cale de a comite un „genocid în Fâşia Gaza” şi că plănuieşte „noi masacre”, mai scrie AFP.

Turcia acuză Israelul de „crimă împotriva umanității” după o lovitură asupra unei școli din Gaza

Turcia a denunţat sâmbătă ”o nouă crimă împotriva umanităţii”, după lovitura israeliană asupra unei şcoli din oraşul palestinian Gaza, unde se aflau persoane strămutate, potrivit aa.com.

”Israelul a comis o nouă crimă contra umanităţii masacrând peste 100 de civili care îşi găseau refugiu într-o şcoală”, a scris MAE turc, care a denunţat ”încă o dată” dorinţa premierului israelian Benjamin Netanyahu ”de a sabota negocierile privind o încetare a focului”.

”Actorii internaţionali care nu iau măsuri pentru a opri Israelul se fac complici la aceste crime”, a adăugat diplomaţia turcă.

Atacul s-a soldat cu peste 100 de morţi şi alte zeci de persoane rănite, conform surselor medicale şi de securitate din enclava palestiniană, un bilanţ încă provizoriu, în timp ce armata israeliană afirmă că respectiva şcoală pe care a bombardat-o adăpostea un centru de comandă al grupării Hamas şi că a încercat să limiteze riscul provocării de victime civile.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

Benjamin Netanyahu le transmite libanezilor că Israelul poartă un război cu Hezbollah, nu cu ei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a transmis locuitorilor Libanului că ţara sa nu este în război cu ei, ci cu gruparea Hezbollah, potrivit DPA. „Am un...

Primul oraș din România în care s-au montat pubele ecologice

Localitatea cu cea mai mare rată de reciclare din România, Târgu Lăpuș, din județul Maramureș, a implementat primele insule ecologice digitalizate, achiziționate prin fonduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă