25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăEconomieComisia Europeană propune un ajutor de aproape 22 de milioane de euro...

Comisia Europeană propune un ajutor de aproape 22 de milioane de euro pentru fermierii din România

Comisia propune alocarea a 120 de milioane de euro pentru fermierii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România

Comisia a propus alocarea a 119.7 de milioane de euro din rezerva pentru agricultură, pentru a sprijini în mod direct fermierii din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România care au fost afectați de fenomene climatice nefavorabile excepționale în primăvară și la începutul verii, se arată într-un comunicat al reprezentanței din România a Comisiei Europene.

Comisia a propus alocarea a 10.9 milioane de euro Bulgariei, 46.5 milioane de euro Germaniei, 3.3 milioane de euro Estoniei, 37.4 milioane de euro Italiei și 21.6 milioane de euro României.

„Acest lucru va contribui la compensarea fermierilor din aceste țări care și-au pierdut o parte din producție și, prin urmare, o parte din venituri. Sumele prezentate reprezintă un semn de solidaritate a UE cu fermierii afectați, care pot fi completate cu până la 200 % din fonduri naționale”, se mai arată în comunicat.

„Autoritățile naționale vor trebui să distribuie acest ajutor până la 30 aprilie 2025 și să se asigure că fermierii sunt beneficiarii finali. Statele membre în cauză vor trebui, de asemenea, să notifice Comisiei, până la 31 decembrie 2024, detaliile punerii în aplicare a măsurilor, în special criteriile utilizate pentru a determina acordarea ajutorului individual, impactul preconizat al măsurii, previziunile privind plățile defalcate pe lună până la sfârșitul lunii aprilie și nivelul sprijinului suplimentar care urmează să fie acordat. Notificarea ar trebui să includă, de asemenea, măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea”, se precizează în comunicat.

Propunerea Comisiei va fi discutată cu toate statele membre, înainte ca acestea să decidă cu privire la aprobarea sa, în cadrul reuniunii Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, din 7 octombrie. 

Și fermierii din alte state membre au fost afectați de fenomene meteorologice extreme în a doua jumătate a verii. Comisia va evalua, dacă astfel de daune justifică, de asemenea, asigurarea solidarității UE.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru culturile din toamna anului 2023, peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea şi evaluarea pagubelor la culturi. Au fost încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru suprafaţa de peste 320.000 hectare, din care peste 200.000 hectare cu grâu.

Cea mai mare parte a acestor suprafeţe sunt afectate până la calamitate totală, cu procente cuprinse între 50% şi 100%, se arată în document.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

Diavolul și motanul

În zodiacul chinezesc în care nici chinezii nu mai cred, anul 2024 este anul Dragonului de Lemn. Cum noi nu avem încă un zodiac...

VIDEO Cinci persoane sunt acuzat că au furat peste 20.000 de lei din mașina unui tânăr care a murit într-un accident

Cinci persoane sunt suspectate că au furat din mașina tânărului de 20 de ani care a murit în accidentul de la Bumbești Pițic. Acestea...
Ultima oră
Pe aceeași temă