În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față de 2016, cel mai bun an pentru acest sector.
Această scădere subliniază provocările cu care se confruntă industria mobilei, printre care accesul dificil la materii prime esențiale, precum bușteni și cherestea de calitate, energie costisitoare și lipsa unei strategii clare pentru revitalizarea sectorului.
La conferința „Industria mobilei, ramură economică strategică a României“, organizată în cadrul expoziției BIFE-SIM, la care au participat 160 de producători de mobilă și decorațiuni, s-a discutat despre necesitatea unui nou Cod silvic, aflat acum în Parlament. Acesta ar putea reglementa accesul la materie primă de calitate și ar putea ajuta industria să-și revină.
Cât lemn folosește industria de mobilă
„Nu ne trebuie mult lemn, dar acesta trebuie să fie de calitate. Noi consumăm din lemnul exploatat undeva un 10%, deci nu este mai mult. România e obligată să-l pună la dispoziţia noastră, nu avem voie să-l băgăm pe foc, nu avem voie să-l exportăm sub formă de buştean sau de cherestea.
Trebuie aprobat şi respectat acest nou Cod silvic cât mai repede, altfel după alegeri nu ştim ce se va întâmpla cu acesta“, a declarat Dumitru Blaga, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR), conform Ziarului Financiar.
Blaga a subliniat că industria mobilei are nevoie de sprijin pentru a reveni pe o traiectorie ascendentă, punând accent pe importanța reglementărilor rapide și accesului la resurse sustenabile.