14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este de 4,75% și face parte din contribuția individuală de asigurări sociale.

Fondurile acumulate la Pilonul II de pensii pot fi retrase de participanți doar la atingerea vârstei standard de pensionare, corespunzătoare pensiei de stat, fără posibilitatea retragerii anticipate.

După pensionare, persoanele care nu mai sunt angajate nu vor mai contribui la Pilonul II, însă au opțiunea de a amâna retragerea banilor.

În acest caz, fondurile rămase vor continua să fie administrate și investite, generând randamente suplimentare. Această posibilitate le oferă pensionarilor un avantaj, chiar dacă nu mai cotizează lunar.

Participanții au opțiunea de a amâna retragerea fondurilor

Când un participant încetează să obțină venituri salariale, nu i se mai rețin taxe și impozite, iar contribuțiile la Pilonul II sunt oprite.

Totuși, acesta poate decide să amâne retragerea fondurilor și să lase economiile să fie gestionate în continuare, conform celor spuse de Radu Crăciun, director general al BCR Pensii și președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Chiar și în absența unor noi contribuții, sumele deja acumulate continuă să fie investite pentru a spori economiile participanților.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă