17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSocialAdministratiePlanșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul...

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor

Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul Capitalei urmează să coboare în subteran, pe un traseu de 400 de metri. Inspecția la Planșeul Unirii va fi urmată de o vizită subterană la Pasajul Unirii, prin stația de metrou Unirii 2, pentru a se constata starea tehnică a structurii pereților tunelului rutier.

Vizita sub Planșeul Unirii presupune parcurgerea unui traseu de circa 400 de metri, prin albia râului Dâmbovița, începând de la strada Halelor și până la peretele Pasajului Unirii.

Mai multe sisteme de siguranță ale planșeului Unirii ar putea să cedeze, dacă nu se intervine rapid, se arată în ultimul raport de expertiză, realizat în luna august.

Potrivit experților în construcții, Planșeul Unirii a fost trecut de la starea tehnică 4 (nesatisfăcător) la 5, pe unele porțiuni (5 fiind maximum de degradare). Planșeul se află într-o stare avansată de degradre, care poate duce la cedarea sub trafic a unor elemente de structură și, implicit, la ruperea plăcii de beton, ceea ce va genera consecințe incalculabile asupra siguranței circulației..

În raportul de expertiză a stării tehnice, un expert a analizat situația planșeului și a venit cu observații și propuneri:

  • unele degradări sunt accentuate și necesară începerea rapidă a lucrărilor de reabilitare/consolidare/înlocuire ale podului,
  • degradările sunt de așa natură încât un colaps al structurii,
  • Imaginile nu reprezintă nici pe departe totalitatea defectelor întâlnite în cadrul vizitei,
  • Cedarea sub trafic a unor grinzi transversale poate atrage după sine flexibilizarea până la rupere a plăcii de beton care susține traficul.

Expertul tehnic avertizează că lucrările de reabilitare și consolidare și înlocuire trebuie demarate de urgență, deoarece există pericol de prăbușire a unor bucăți din planșeu. Ca măsuri, ar trebui limitată greutatea vehiculelor care circulă pe pod la maximum 10 tone.

Viteza vehiculelor ar  trebui redusă la 30km/h iar distanța între mașini să nu fie mai mică de cinci metri.

Toate aceste concluzii ale expertului sunt  fundamentate cu o serie de fotografii care arată clar gravitatea situației din subteran, o zonă circulată intens inclusiv de mijloace de transport în comun.

Săptămâna viitoare, prefectul Capitalei a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...
Ultima oră
Pe aceeași temă