21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,9% în primele opt luni din 2024

PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,9% în primele opt luni din 2024

În primele opt luni ale anului 2024, PIB-ul Ucrainei a înregistrat o creștere anuală de 3,9%, conform unei declarații făcute de ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, citată de Reuters.

Sviridenko a specificat că, în luna august, economia Ucrainei a avut un avans anual de 3,5%, iar îmbunătățirea accesului la electricitate în această perioadă a contribuit la stimularea creșterii economice și la creșterea temporară a încrederii atât a companiilor, cât și a consumatorilor.

Ministrul Economiei a explicat că sectoarele transporturilor, construcțiilor și vânzărilor cu amănuntul au avut un impact pozitiv asupra PIB-ului în primele opt luni ale anului.

Economia Ucrainei a scăzut dramatic la începutul războiului

După o scădere dramatică de aproximativ 29% a economiei în 2022, din cauza invaziei rusești, Ucraina a început să recupereze în 2023, cu o creștere de 5,3%, datorită ajutoarelor financiare externe și adaptabilității companiilor locale.

Totuși, anul acesta, firmele ucrainene se confruntă cu dificultăți din cauza întreruperilor în alimentarea cu energie cauzate de intensificarea atacurilor rusești. Ca urmare, Guvernul de la Kiev estimează o expansiune mai modestă a PIB-ului de 3,5% pentru 2024.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

Termoenergetica începe pregătirile pentru sezonul de încălzire: Încărcarea instalațiilor și testele de presiune, în desfășurare

Compania Termoenergetica va începe miercuri, 18 septembrie, procedurile de încărcare cu apă a instalațiilor de alimentare cu energie termică și testele de presiune la...

Sectoarele economice cu cele mai mari și cele mai mici salarii medii nete. Unde se câștigă cel mai bine

Sectorul energetic, IT-ul, transporturile aeriene și telecomunicațiile oferă cele mai mari salarii în România, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică. În luna...
Ultima oră
Pe aceeași temă