17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSocialRomânia, printre ultimele în UE la colectarea deșeurilor electronice: doar 31,7% reciclate...

România, printre ultimele în UE la colectarea deșeurilor electronice: doar 31,7% reciclate în 2021, față de ținta de 65%

România s-a clasat în 2021 printre ultimele țări din UE în ceea ce privește colectarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice (DEEE), cu un procent de doar 31,7% din totalul echipamentelor puse pe piață, conform datelor Eurostat.

Din 2021, ținta europeană pentru colectarea acestor deșeuri este de 65%, o provocare semnificativă pentru România, unde lipsa infrastructurii și a informării contribuie la acest decalaj.

Reciclarea electrocasnicelor mari, cum ar fi mașinile de spălat sau frigiderele, rămâne dificilă pentru majoritatea populației, în condițiile în care nu există soluții de colectare la îndemâna tuturor.

Multe persoane nu știu însă unde să ducă aceste aparate uzate, apelând la centre de colectare a fierului vechi pentru soluții rapide, dar ineficiente pentru mediu.

În timp ce România rămâne în urma altor țări europene, Bulgaria și Slovacia au atins deja ținta de 65%, iar alte țări, precum Irlanda, Letonia și Finlanda, au procente de colectare mult mai ridicate.

Ținta de 65%, nerealistă pentru România

În România, însă, atingerea pragului de 65% pare nerealistă pe termen scurt, potrivit raportului „The Future of Recycling in Romania in the European Context” realizat de Roland Berger, notează Ziarul Financiar.

Conform studiului, cel mai probabil scenariu pentru România este o creștere a colectării DEEE la un nivel cuprins între 50% și 60% până în 2026, sub presiunea reglementărilor europene care vor accelera procesul.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ucraina roagă România să doboare drone rusești

Ministrul ucrainean de Externe a spus că este "recunoscător" pentru decizia "istorică" a ţării noastre de a dona un sistem Patriot Ucrainei Ministrul Afacerilor Externe,...

Un jucător de la FCSB, prezent la înmormântarea lui Gigi Mulțescu. Campioana României, omagiu pentru fostul antrenor

La înmormântarea fostului mare antrenor și fotbalist Gigi Mulțescu au participat sute de oameni, inclusiv jucători și oficiali din fotbalul românesc, aducându-i un ultim...

Biletele pentru meciul Cipru – România, epuizate în timp record!

Suporterii tricolorilor au achiziționat rapid toate biletele disponibile pentru meciul din Liga Națiunilor. Meciul dintre Cipru și România, programat pe 12 octombrie 2024, în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă