17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăȘtiințăUn nou studiu științific îngrijorător! Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Un nou studiu științific îngrijorător! Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Un nou studiu științific a descoperit prezența microplasticelor în țesutul nazal la baza creierului uman, mai exact în bulbul olfactiv, zona responsabilă de detectarea mirosurilor.

Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Această descoperire îngrijorătoare a fost făcută de cercetători care au analizat 15 cadavre, identificând particule mici de plastic în opt dintre acestea.

Microplasticele găsite au dimensiuni cuprinse între 5,5 și 26,4 micrometri, fiind semnificativ mai mici decât cele descoperite anterior în alte părți ale corpului, precum sânge, plămâni, placentă sau lapte matern.

Potrivit lui Luís Fernando Amato-Lourenço, autorul principal al studiului, aceste particule ar putea migra în alte părți ale creierului, ridicând preocupări privind impactul lor asupra sănătății umane.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, a relevat că polipropilena, un plastic utilizat pe scară largă, a fost materialul predominant găsit în bulbii olfactivi.

Aerul pe care îl respirăm în medii poluate poate conține particule de microplastic

Prezența microplasticelor în corpul uman a devenit o problemă de sănătate tot mai discutată în ultimii ani, pe măsură ce studiile științifice au evidențiat răspândirea lor în mediu și, implicit, în lanțul alimentar.

Microplasticele sunt particule de plastic extrem de mici, cu dimensiuni mai mici de 5 mm, care provin fie din degradarea deșeurilor din plastic, fie sunt produse intenționat pentru diverse utilizări industriale și comerciale, cum ar fi în cosmetice, textile sau ambalaje.

Aceste particule ajung în corpul uman prin mai multe căi, în principal prin ingestie și inhalare. Alimentele și băuturile contaminate, cum ar fi peștele și fructele de mare, dar și apa potabilă, reprezintă surse comune de microplastice. De asemenea, aerul pe care îl respirăm în medii poluate poate conține particule de microplastic.

Odată ce aceste microplastice ajung în organism, efectele lor asupra sănătății umane sunt încă studiate intens. Deși impactul pe termen lung nu este pe deplin cunoscut, există îngrijorări cu privire la potențialele consecințe negative.

Microplasticele pot transporta toxine și substanțe chimice nocive, care, odată ajunse în corp, pot duce la inflamații sau pot afecta funcționarea organelor și a sistemului imunitar. Unele studii sugerează că acestea ar putea chiar să traverseze bariera hematoencefalică sau să pătrundă în fluxul sanguin, crescând riscul unor probleme grave de sănătate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Leonard Doroftei şi soția lui au decis să participe la emisiunea Power Couple

Leonard Doroftei, fostul mare campion la box, și soția sa, Monica, au făcut un anunț surprinzător: vor participa împreună la emisiunea „Power Couple”, difuzată...

Numărul morților din atacul cu pagere din Liban a ajuns la 12, a declarat ministrul libanez al Sănătății

Printre cele 12 persoane ucise, se află și o fetiță de 8 ani. Cel puțin 2 800 de oameni au fost răniți, în atacul...

România va avea cel mai mare deficit bugetar din UE în 2024, preconizează cea mai mare agenție de rating

România se va confrunta cu un deficit bugetar de 7% din PIB în 2024, cel mai mare din Uniunea Europeană, conform unei analize publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă