17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriÎn România, doar o locuință din patru are asigurare obligatorie împotriva dezastrelor...

În România, doar o locuință din patru are asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale

Legea dă posibilitatea primarilor să dea amenzi de până la 500 de lei, pentru proprietarii care nu au încheiat astfel de polițe

Inundațiile din ultimele zile au distrus peste 700 de locuințe numai în comuna gălățeană Slobozia Conachi, o localitate lovită de furia apelor în 2016 și în 2013. Cu toate acestea, doar 14% dintre locuințe au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, conform statisticilor companiilor de asigurare.

Primarul comunei, Emil Dragomir, spune că nu ar putea amenda oamenii.

„I-am informat, dar de amendat nu am amendat niciun cetățean și cât voi fi eu primar nu știu dacă pot face așa ceva, la o asemenea nenorocire care s-a întâmplat azi în localitatea noastră. Să mai venim și noi cu ceva peste nenorocirea care a venit?”, se întreabă retoric primarul Dragomir.

Conform legii, primarii sunt obligați să trimită localnicilor, de două ori pe an, înștiințări pentru a încheia o poliță obligatorie pentru locuințe. Cei care nu au asigurare riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei, dar și să nu poată fi despăgubiți. Reprezentații brokerilor sunt de părere că legea nu s-a aplicat din motive electorale.

În România, asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale e obligatorie de 15 ani. Deși numărul polițelor de asigurare a crescut continuu în ultimii ani, cele mai multe locuințe sunt neasigurate, scrie tvrinfo.ro.

În prezent, la nivel national, doar aproximativ o locuință din patru are asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, adică inundații, cutremure și alunecări de teren, potrivit statisticilor oficiale.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă