16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAtac asupra unui elicopter

Atac asupra unui elicopter

Tensiunile dintre Georgia si regiunea separatista Osetia de Sud au atins din nou un prag critic, dupa atacarea de catre rebelii osetini a unui elicopter de tip Mi-8 in care se aflau ministrul georgian de Interne, Irakli Okruasvili, si adjunctul sefului Statului Major al armatei georgiene, Zaza Gogava.
Gravul incident a avut loc duminica seara, separatistii sud-osetini anuntand doborarea unui elicopter georgian care a violat spatiul aerian al Osetiei de Sud.
Oficialii georgieni au reactionat imediat, dezmintind stirea ca elicopterul a fost doborat si acuzandu-i pe separatistii sud-osetini ca au comis o noua „provocare insolenta”. „Elicopterul nostru a fost supus unor tiruri de arme. A aterizat de urgenta (in Osetia de Sud), apoi a plecat spre baza”, a relatat ministrul georgian al Apararii, Irakli Okruasvili, care s-a aflat la bordul aparatului atacat. „Aceasta este o noua provocare”, „o manifestare de o deosebita impertinenta”, a declarat premierul georgian, Zurab Nogaideli, acuzand nu doar rebelii sud-osetini, ci si armata rusa din regiune.
Trupele ruse din cadrul fortei de mentinere a pacii s-au raliat pozitiei separatistilor, sustinand ca trecerea elicopterului georgian prin spatiul aerian sud-osetin a fost „o provocare”, aparatul fiind atacat de „persoane neidentificate”.
Oficialii georgieni au declarat ca acesta nu a fost un incident izolat. Potrivit Ministerului de Interne de la Tbilissi, recent, o racheta a fost trasa de pe teritoriul Osetiei de Sud asupra unui elicopter din escorta presedintelui georgian, Mihail Saakasvili, care era insotit de o delegatie a Senatului american condusa de senatorul republican de Arizona, John McCain, posibil candidat la prezidentialele din 2008.
Oficialii separatisti din Osetia de Sud au declarat ca Georgia ar putea folosi aceste incidente ca pretext pentru declansarea unei operatiuni militare, vizand reluarea controlului asupra regiunii. „Razboiul ar putea incepe chiar in noaptea aceasta”, au declarat surse ale administratiei separatiste.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă