7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoGALERIE FOTO. O plimbare prin Centrul Istoric te poate trimite la ortoped

GALERIE FOTO. O plimbare prin Centrul Istoric te poate trimite la ortoped

Străzile din Centrul Istoric al Capitalei sunt pline de gropi ce pun în pericol integritatea fizică a cetățenilor, din cauza pietrei cubice care lipsește de mult timp, însă Primăria Municipiului București (PMB) nu intervine.

Doar în urma unei simple plimbări pe străzile Centrului Istoric din Capitală bucureștenii și turiștii ar putea ajunge la un medic ortoped, riscând să se aleagă cu fracturi serioase împiedicându-se în numeroasele gropi de dimensiuni semnificative din zona pietonală.

Cele mai multe gropi de pe străzile Centrului Istoric au apărut pentru că au fost furate sau distruse pietre cubice.

Dispar din ce în ce mai multe pietre, gropile se lărgesc, dar, în ciuda faptului că situația persistă de foarte multe luni, administrația publică locală nu intervine pentru remedierea problemei.

Gropi în calea poliției locale

Administrația publică locală nu poate invoca faptul că nu are cunoștință de gropile din zona pietonală, cât timp, după cum demonstrează imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă”, “cratere” pot fi observate chiar în fața secției Poliției Locale București (PLB), instituție subordonată Primăriei Capitalei, din Centrul Istoric.

Străzi precum Lipscani, Șelari, Smârdan, Franceză și Covaci, din Centrul Istoric al Capitalei, sunt pline de gropi de mari dimensiuni și de bucăți de piatră cubică desprinse.

De la bucăți de istorie, la marfă de mahala

Străzile din Centrul Istoric al Capitalei au fost reamenajate când primar general al Capitalei era Sorin Oprescu, aflat, atunci, la primul mandat de edil-șef.

Piatra cubică este considerată monument istoric.

Teoretic, piatra cubică de pe străzile din Centrul Istoric este cea înlăturată, tot când primar general al Capitalei era Sorin Oprescu, din zona cuprinsă între Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle și Arcul de Triumf.

Atunci, Primăria Capitalei a obținut autorizație din partea Ministerului Culturii pentru a îndepărta piatra cubică de pe bulevardele Constantin Prezan şi Aviatorilor, pentru a amenaja suprafața carosabilă cu asfalt.

În luna septembrie a anului 2010, Sorin Oprescu promitea că toată piatra cubică va fi folosită pentru reamenajarea străzilor din Centrul Istoric.

“Piatra cubică scoasă de pe Bulevardele Aviatorilor şi Constantin Prezan a fost numărată bucată cu bucată şi am renumărat bucată cu bucată şi am depozitat-o pe strada Cooperativei. Am încredere şi garantez că această piatră considerată monument istoric va ajunge în centrul istoric”, afirma Oprescu.

Primarul general de atunci arăta că, având în vedere valoarea nu numai din punctul de vedere istoric al pietrei, ci şi din cel financiar, aceasta va fi folosită la refacerea unor artere şi piaţete din centrul istoric al Capitalei.

Oprescu nu preciza însă despre ce străzi este vorba.

Edilul-șef de la acea vreme dădea asigurări că această piatră cubică nu va avea soarta celei de pe bulevardul Preciziei, care a dispărut.

Considerat iniţial monument istoric, Bulevardul Aviatorilor a primit în anul 2020 aprobarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional de a fi modernizat.

Astfel, a fost avizat proiectul privind reabilitarea Bulevardului Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Bulevardul Mircea Eliade – Bulevardul Constantin Prezan la începutul lunii iunie a anului menționat.

Cotidianul Național “România liberă” a adresat o solicitare Primăriei Capitalei pentru a ne preciza când se va interveni pentru acoperirea gropilor de pe străzile din Centrul Istoric, dar, până la închiderea ediției printate, nu am primit niciun răspuns.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă