Europenii din Vest vor sa aiba acces la Twitter oriunde si oricand, arata un studiu britanic. Si pentru ca Twitter a devenit un fenomen, au aparut gadget-uri care permit conectarea non-stop la acest serviciu, dar si aplicatii destinate telefoanelor mobile.
Ca Twitter este unul dintre cele mai folosite servicii web 2.0 in momentul de fata, nu mai este un secret. Insa, nu ma asteptam ca de la aplicatii ce ruleaza pe diverse platforme mobile (iPhone OS X, Android, Symbian, BlackBerry etc.) sa se ajunga la crearea unui dispozitiv electronic special conceput pentru cei care folosesc foarte mult Twitter.com. Ei bine, o companie din Statele Unite s-a gandit ca un astfel de dispozitiv ar fi foarte util unor "tweet-maniaci" asa ca a conceput si lansat dispozitivul TwitterPeek, care arata ca un telefon mobil cu tastatura completa. Dispozitivul integreaza o cartela SIM, care poate functiona in orice retea din Statele Unite, astfel ca exista semnal oriunde exista acoperirea unei retele mobile. Una dintre cele mai importante functii ale dispozitivului este livrarea in timp real a mesajelor postate pe Twitter de cei urmariti de utilizatori (functia este disponibila atata timp cat exista semnal mobil).
Mesajele de pe Twitter sunt afisate unele sub altele, ca si in cazul e-mail-urilor de pe un smartphone, iar trecerea de la unul la altul poate fi facuta cu ajutorul unei rotite situate in laterala dispozitivului.
TwitterPeek nu presupune semnarea unui contract cu un operator de telefonie mobila si costa 99 dolari (abonament pentru serviciul oferit timp de sase luni) sau 199 dolari (abonament pe viata). Momentan, compania producatoare il distribuie doar in Statele Unite, insa are planuri de a-l aduce si in Europa pana la sfarsitul lui 2010.
Mai usor pe mobil
Totusi folosirea unor aplicatii pentru Twitter instalate direct pe mobil este mai comoda, deoarece utilizatorul nu trebuie sa poarte tot timpul cu el inca un dispozitiv electronic. Astfel, una dintre cele mai folosite aplicatii pentru iPhone este Twitterific (exista o versiune gratuita, dar si una platita), fiind, in momentul de fata, cea mai folosita. Pe langa citirea mesajelor postate de cei urmariti si a scrierii de mesaje noi, utilizatorul are la dispozitie si functii avansate ca cea de "re-tweet" (retransmiterea unui mesaj scris de altcineva) sau de crearea de liste separate de mesaje, in functie de interesele utilizatorilor. Pentru utilizatorii de telefoane cu sistemul de operare Symbian, aplicatia Twim este una dintre cele mai performante (http://sp2.ro/twimsym). Pentru utilizatorii de telefoane mobile cu Android (de exemplu, HTC Magic sau HTC Hero) cea mai buna solutie este Twidroid (http://twidroid.com). Unul dintre plusurile acesteia il reprezinta faptul ca permite livrarea mesajelor instant, exact cand ele au fost postate pe Twitter (folosindu-se de tehnologia "push").
Atentie in roaming!
Sunt unii dintre utilizatorii de Twitter care doresc sa aiba acces la aceasta aplicatie oriunde si oricand, chiar si atunci cand calatoresc in afara tarii. Trebuie sa stiti ca multe aplicatii instalate pe mobil se folosesc de conexiunea mobila la internet. Daca pe teritoriul tarii puteti beneficia de extraoptiuni care permit trafic de pana la 1,5GB national, in strainatate fiecare MB transferat se taxeaza, iar preturile nu sunt foarte mici, ajungandu-se chiar si la 4–5 euro/MB. Folosirea unei aplicatii pentru Twitter in afara granitelor Romaniei poate genera intr-o saptamana (cu utilizare moderata) un trafic de 6 pana la 10 MB (in functie de tipul de conexiune folosita – GPRS, EDGE sau HSDPA). Asadar, daca calatoriti in strainatate si doriti sa folositi aplicatia, sfatul ar fi sa dezactivati functia "push", acolo unde ea exista, in felul acesta traficul ar putea fi ceva mai mic.
Romania libera este si ea pe Twitter: http://twitter.com/romanialibera.