-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Vadim îl vinde pe Avram Iancu. La licitaţie. Contractul dintre...

REVISTA PRESEI: Vadim îl vinde pe Avram Iancu. La licitaţie. Contractul dintre fostul lider PRM şi Galeriile Artmark

Vadim îl vinde pe Avram Iancu. La licitaţie. Contractul dintre fostul lider PRM şi Galeriile Artmark, scrie Adevărul. Patriotismul declarat al fostului lider PRM valorează pentru acesta 15.000 de euro. Vadim Tudor a luat bani în avans pe steagul lui Avram Iancu, dat unei case de licitaţii pentru vânzare. Valorosul obiect a fost retras de la vânzare, iar Vadim are de plătit o sumă mai mare decât a încasat.

Adevărul a realizat un ”Ghid practic în caz de cutremur”. O infografie arată ” Cum să îţi maximizezi şansele de supravieţuire”. Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, combate recomandarea din ghidul de protecţie în caz de cutremur adresat elevilor, potrivit căreia, în caz de seism, aceştia trebuie să se adăpostească sub băncile din clase. „Dacă eşti elev şi cade planşeul când eşti sub bancă, planşeul distruge banca şi o duce până la pământ şi capul omului îl face…“, a explicat Mărmureanu.

Şi tot în Adevărul citim: ”Specialist în turism de la Oxford: „România are nevoie de drumuri, nu de Dracula”. Peter McGuniggle, cadrul didactic specializat în turism la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie şi fost manager de hotel şi chef bucătar la un restaurant clasificat Michelin, a vorbit pentru “Adevărul” despre potenţialul turistic al României. Englezul, care este pentru a patra oară în Ardeal şi care a vizitat Clujul cu ocazia festivalului culinar Transilvania Fest, crede că pentru o redresare rapidă a turismului românesc sunt necesare două lucruri: o campanie de imagine care să schimbe modul în care este percepută ţara în Vest şi o îmbunătăţire a reţelei de transport.

Românii, pe penultimul loc din Europa la capitolul bani economisiţi, informează Curentul. Puţin peste 65% dintre croaţi fac economii regulate într-un cont bancar, iar suma lunară medie salvată este de 58 de euro /432 de kuna, 432 HKR/, în timp ce austriecii sunt pe primul loc cu 181 de euro, iar românii pe penultimul – 40 de euro pe lună, potrivit unui sondaj realizat în 2013 de agenţia IMAS pentru Erste Group, informează agenţia HINA.
Suma medie lunară salvată de croaţi a scăzut cu 11 kuna în comparaţie cu economiile lunare din 2012.
În funcţie de vârstă, croaţii între 31 şi 49 de ani pun deoparte 534 HRK lunar, cei între 15 şi 29 de ani 384 HKR pe lună, iar cei de peste 50 de ani reuşesc să salveze 363 HRK pe lună.

Guvernul se pregăteşte să atace economia cu noi taxe, arată Cotidianul. După ce socoteala de astă-iarnă s-a dovedit falsă, autorităţile dau din colţ în colţ să facă rost de bani. Iar pentru asta par a fi gata să dea peste cap sistemul fiscal sau să inventeze taxe care de care mai ciudate.

Ruşanu, ASF: Consultanţii de la Romgaz au evaluat greşit oferta, uitându-se mai mult după interesele lor, nu după cele ale vânzătorului (statul), care îi plăteşte, titrează Ziarul Financiar.

Dan Radu Ruşanu, pre­şe­din­te­le ASF, Autoritatea de Su­pra­veghere Finan­ciară, sus­ţi­ne că cei care s-au ocupat de intermedierea vân­zării a 15% din Romgaz (banca americană Gold­man Sachs, Erste, Raiffeisen şi BCR – n. red. ) s-au gândit mai mult la interesele lor în tranzacţie şi mai puţin la cele ale vânză­torului – statul român – cel care i-a angajat şi îi plăteşte pentru a obţine cel mai bun preţ.

Marea transhumanţă. Un cioban român, unul polonez şi prietenii lor din Braşov au arătat Europei cum a intrat România în Schengen, acum o mie de ani, titrează Gândul.info. Cu vreo sută de ani mai devreme, pe la începutul sec. XII – potrivit altor surse, încă înainte de sfârşitul mileniului I d.Hr. –, păstori din Carpaţii româneşti, inclusiv din Ţara Bârsei, ar fi plecat în marea, şi fără întoarcere, transhumanţă. Un drum anevoios, de mii de kilometri, peste vârfuri semeţe de munte, pe versanţi abrubţi ori mai molcomi, prin strungi şi şei, prin păduri neumblate, născătoare de fantasme şi spaime străvehi, prin văioage pururea înzepezite, peste întinderi nesfârşite. S-au mai oprit; au aşteptat timpul să se adune şi să le crească pruncii – tot înalţi, tot drepţi, tot cu dor de ducă. Şi pruncii s-au făcut oameni în puterea cuvântului, şi-au luat oile, câinele şi baltagul, şi-au îmbrăţişat părinţii şi moşii, şi iar au plecat, la valea timpului.

Din Evenimentul Zilei aflăm că 40 de români au ajuns sclavi în Portugalia! În afară de cei 33 de români repatriaţi din Libia pe cheltuiala Kanal D, alţi conaţionali au ajuns să fie duşi cu forţa la muncă. Alţi 40 de români, plecaţi la muncă în Portugalia, sunt de o săptămână sechestraţi într-o localitate aflată la aproximativ 200 de km de Lisabona. Muncitorii au informat Ambasada că un român, care le-a promis contracte de muncă, le-a luat actele, îi duce cu forţa la cules măsline şi nici nu-i plăteşte. Ambasada României a trimis deja trei diplomaţi în zonă.

Tot în Evenimentul Zilei citim despre Mafia Terenurilor în Agricultură şi ”Cum umfla din pix preşedintele ADS contractele publice” Fostul diercetor al Agenţiei Domeniilor Statului, liberalul Dan Mogoş, este cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi şantaj. Ministrul Agriculturii, conservatorul Daniel Constantin, l-a demis din funcţie la sfârşitul săptămânii trecute, deşi ştia de aceste nereguli din luna august. Mai multe contracte publice, a căror preţuri iniţiale au fost triplate, au fost descoperite de procurorii anticorupţie.

Ponta a încurcat vacile cu porcii, mai arată EVZ. După ce a băgat spaima în pensionari că nu toate pensiile se majorează, ignorantul premier a cerut românilor să mănânce vită şi să exporte porcii în China. Tocmai se semnase un protocol prin care în China vom exporta o jumătate de milion de vaci., scrie Evenimentul Zilei.Victor Ponta, un premier pe care ignoranţa nu-l împiedică să declare verzi şi uscate. „Să facem campanie că, acum, porcii avem voie să-i exportăm în China, să mâncăm noi mai multă vită (…) Ca să-i schimbăm pe români de pe porc pe vită nu-i uşor, să ştiţi!”, le explica miercuri Victor Ponta producătorilor şi ziariştilor.

O altă perspectivă despre Schengen, titrează DW. Nu corupţia este problema, ci felul în care gândesc oamenii şi în care se raportează unii la alţii. Integritatea nu are niciun sens dacă e separată de convingerile intime. Eşecul admiterii în Schengen ar putea fi privit în România şi ca o situaţie mai curând favorabilă. Pare o consolare tristă şi, totuşi, sunt motive serioase ca Bucureştiul să considere că a scăpat de o sarcină extrem de dificilă. Accidentul dramatic petrecut recent în largul coastelor insulei Lampedusa a atras din nou atenţia asupra sarcinii excesive care apasă asupra ţărilor periferice. Nu doar că acestea trebuie să fie prima barieră în calea migraţiei ilegale, dar regula de la Dublin stipulează că migranţii fără acte în regulă sunt trimişi imediat ce sunt reţinuţi în primul stat membru în care au intrat. Italia a cerut de mai multe ori revizuirea acestei reguli şi repartizarea egală a migranţilor în toate statele membre, dar fără succes.

Dragnea blochează dezvoltarea zonei metropolitane Braşov. Agenţia Metropolitană Braşov a avut ca iniţativă introducerea fondului Jessica în perioada de programare 2007-2013, care ar fi rezolvat deficitul fondurilor necesare investiţiilor pentru comunităţile din zona metropolitană. Practic, era vorba de crearea unui depozit de 70-80 de milioane de euro, din fonduri europene, la care putea apela comunităţile din zona metropolitană, cu rambursare pe o perioadă de 15-20 de ani, potrivit NewsBv.ro.

În Observator de Constanţa citim cum ”O firmă înfiinţată pe 10 septembrie câştigă o licitaţie lansată pe 20 septembrie!?!” C.N. A.P.M.C. estimase la 2 milioane de lei un contract de asfaltare a drumurilor din porturile maritime. Firma declarată câştigătoare a oferit… jumătate din sumă! 

Pe 20 septembrie, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime lansa în sistemul de achiziţii publice o invitaţie pentru firmele interesate să realizeze lucrări de reparaţii şi întreţinere a drumurilor, platformelor, pasajelor şi trotuarelor din porturile maritime administrate de către companie. Miza acestui contract, destul de ridicată, era apreciată la 2 milioane de lei. În anunţ se precizau clar condiţiile de participare, printre care experienţă de minimum trei ani în contracte similare şi o cifră de afaceri medie, pe ultimii trei ani, de 4 milioane de lei.

Afacerea prin care Romania a devenit prima tara din Europa ce si-a cedat PAVILIONUL. Riscurile si milioanele din spatele unui simbol. Anul trecut, un grup de oameni de afaceri si functionari ai statului roman au pus la cale un contract fara precedent international – cedarea pavilionului Romaniei pentru 30 de ani unui Off-shore din Cipru. Un contract mai puternic decat legea, incheiat impotriva oricaror interese ale Romaniei, potrivit Ştirile Protv.ro.

 Vicepreşedintele CE, Viviane Reding: România, printre ţările în care statul de drept este pus în pericol sau de-a dreptul încălcat, arată Digi 24. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, a menţionat România printre statele membre în care statul de drept este pus în pericol sau de-a dreptul încălcat. Declaraţia a fost dată în timpul unui interviu acordat prestigiosului ziar german „Die Zeit”, în care a vorbit despre măsurile necesare de luat pentru depăşirea crizei financiare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă