17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUn tei secular din România, premiat la Bruxelles

Un tei secular din România, premiat la Bruxelles

Teiul din localitatea harghiteană Leliceni a câştigat concursul european „Arborele anului în Europa” şi a fost premiat în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul central al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de la Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Acest eveniment a avut loc pe 25 mai, în contextul seriei de evenimente dedicate Săptămânii Protecţiei Mediului de la Bruxelles, care se desfăşoară în perioada 24-27 mai.

Premiul acordat arborelui harghitean constă într-un trofeu realizat de un artist din Cehia.

Teiul din Leliceni a fost desemnat, în luna martie a acestui an, Arborele European al Anului, după ce a primit cele mai multe voturi, peste 20,000, în cadrul competiţiei European Tree of the Year, organizată de Fundaţia Cehă pentru Parteneriat de Mediu. Teiul din Leliceni a concurat cu platani din Ungaria şi Bulgaria şi stejari din Republica Cehă şi Slovacia.

Scopul promovat al concursului a fost acela de a identifica „cel mai iubit arbore” din Europa şi de a atrage atenţia publicului larg asupra patrimoniului natural local şi a necesităţii protejării mediului. Vârsta şi aspectul nu sunt singurele detalii care au contat în concurs, legenda şi istoria arborelui fiind la fel de importante, precizează sursa citată.

De asemenea, copacul a câştigat, în 2010, competiţia naţională Arborele Anului în România, organizată de Fundaţia pentru Parteneriat (www.repf.ro).

Teiul din Leliceni, jud. Harghita, are 500 de ani, măsoară 20 de metri înălţime şi are 390 centimetri circumferinţa trunchiului.

Teiul a fost plantat în prima parte a anilor 1500. În memoria oamenilor locului, copacul a fost perceput dintotdeauna ca un arbore singuratic, care a străjuit biserica din localitate. De-a lungul secolelor, povestea teiului merge mână în mână cu destinul oamenilor şi cu istoria locului. A fost martorul invaziei tătarilor şi al altor evenimente importante, supravieţuind catastrofelor naturale care au marcat locul.

Arborele este un important simbol al regiunii. În anul 1992 a fost declarat monument al naturii, conform Registrului monumentelor judeţului Harghita.

Cele mai citite

Angajații între 25 și 54 de ani, cei mai bine plătiți din România; diferențe salariale semnificative între genuri și categorii de vârstă

Angajații cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani au cele mai mari salarii din România, cu un venit mediu net de 4.260...

Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024

În ediția din 19 septembrie a emisiunii „Asia Express 2024,” Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați după ce au terminat pe ultimul...

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...
Ultima oră
Pe aceeași temă